Blindtest visar: ”Fejkglass slår äkta”

Äkta råvaror är inte alltid en garanti för högsta smakbetyg. Det visar en blindtest av vaniljglass som kvalitetsmedvetna livsmedelsbutiken Cajsa Warg i Stockholm har genomfört.

En panel av proffs och amatörer satte betyg på tio olika sorter – både ”äkta” och industriproducerad glass. För att få kallas äkta fick glassen bara innehålla grädde eller mjölk, socker eller honung, ägg och vaniljstång. Vinnare blev en glass från Lidl med lång ingredienslista.

Vänjer oss vid kostgjort

Avsikten med testet var att öka kunskapen om hur det genuina produceras och samtidigt belysa problemen med att konsumenter vänjer sig vid konstgjorda smaker, berättar tidskriften Restauranger & storkök.

Vinnare i testet:

Bourbon Vanille
Inköpsställe: Lidl
Recept: skummjölk, osyrat vasslepulver, smörolja, socker, stärkelsefruktos sirap, grädde, emulgeringsmedel, stärkelse, stabiliseringsmedel, naturlig arom, mald vaniljstång, salt, färgämne.
Aktuell: Vinnare i stort blindtest av vaniljglass.