Bli vårfräsch med detox

Detox är ett perfekt sätt att få ny energi efter all julmat! Här är tips och recept till detox och en nystart på det nya året.

Städa undan gifterna med detox och hjälp kroppen återfå balansen! Hemmagjord detox-mat är både supergott och enkelt. Trötthet, huvudvärk och uppsvullnad är vanliga tecken på att kroppen behöver en nystart. Det kan bero på alla godsaker vi fått i oss under julen eller på gifter som kroppen fått i sig under en längre period.

Vad innebär detox?

En detox-kur kickstartar kroppen med hjälp av renande naturlig mat som sätter igång matsmältningen.

Du kan välja en detox-kur under bara en vecka, som är det vanligaste, eller under en längre period. Väljer du att detoxa på sikt är kosttillskott ett bra sätt att få i dig all näring som kroppen behöver.

Vad ska du äta under en detox?

Helst vegetariskt, men lax, makrill, skaldjur och kyckling är bra proteinkällor om du vill äta kött. Kolhydrater som håller igång magen är råris, fullkornspasta och quinoa. Avokado, nötter och frön, rapsolja, olivolja och linfröolja är bra fetter som mättar. Fritt fram är det för frukt och grönsaker, helst ekologiska.

Vad ska du undvika?

Sluta helt eller dra ner på kaffe till en eller två koppar om dagen. Undvik alkohol, läsk, lightprodukter, vitt bröd, socker, rött kött, hel- och halvfabrikat, godis och glass. Lär dig mer om detox-mat och få fler recept i länkarna nedan.

Många känner sig trötta och har huvudvärk under detox-kuren, vilket är väldigt vanligt. Det är bara tecken på att kroppen reagerar på avgiftningen. Symptomen går dock över och efter detoxen känner du dig både piggare och gladare med en strålande frisk hy. Och bli inte förvånad om du gått ner i vikt!

Läs mer om detox:

Bli vårfräsch med detox

Rena kroppen på 10 dagar

Så får du i dig nyttiga fibrer – för en bättre magbalans & ökad mättnad

Här är åtta härliga recept som passar under detoxen: