Glöm krångliga bantningskurer, kaloriräkning och lightprodukter. Enligt vildmarksexperten Ray Mears finns det bara ett sätt att hålla sig smal och frisk. Han förespråkar macholivsstilen – att leva precis som en grottmänniska.

I Storbritannien är Ray Mears tv-kändis efter mängder av BBC-serier där han utforskat djur och natur, och visat tittarna hur man gör för att överleva utan mat och tak över huvudet i extrema miljöer.
Nu ger han sig dessutom in på hälsoområdet.
Sedan många år tillbaka är han nämligen en ivrig förespråkare för den så kallade stenåldersdieten.
–  Vi har fortfarande kroppar som stenåldersmänniskor. Vi tänker som moderna människor, men våra kroppar och hjärnor behöver fortfarande samma sorts mat, säger han till Times Online.

Gammal kunskap

Genom att äta precis som mäninskor gjorde när de levde som jägare och samlare, tror Ray Mears att man håller sig både frisk och slank. Det handlar helt enkelt om att leva som han själv har gjort under sina perioder i vildmarken: på fettsnålt viltkött, bär och växter. Han har testat det själv under långa perioder då han levt ute i vildmarken utan annan mat än den som växer på marken och smyger omkring bland buskarna.
Stenåldersdieten lanserades för första gången redan på 1970-talet. Men nu, när GI och andra dieter är vardagsmat, känns det här sättet att leva mer aktuellt än någonsin.

Frukt och svamp

Ray Mears börjar varje dag med en skål frukt, fortsätter med lunch bestående av sallad, vilda svampar och viltkött – helst hemskjutet. Det gäller helt enkelt att välja kött, fisk, nötter, rötter, frukt och grönsaker – och undvika mjölkprodukter, socker, spannmål och andra behandlade kolhydrater.


– Jag är ingen kostexpert, men jag har pratat med många experter om det här. Jag gör det för att det känns rätt – testa själv.

 

Vildmarksexperten Ray Mears lever som en grottmänniska. Foto: Kanal 5

Det här är stenåldersdieten

Bygger på att vi borde äta mer som våra förfäder grottmänniskorna gjorde, eftersom människans matsmältningssystem knappt har förändrats de senaste 10 000 åren. Blev trendigt igen på 1970-talet.

Ät: Kött, fisk och skaldjur, frukt, grönsaker, rötter, nötter och frön. Gärna hemjagat/självplockat.

Ät inte: Raffinerat socker, processade livsmedel, mjölkprodukter, spannmålsbaserade kolhydrater som müsli, bröd och pasta. Absolut inte kemiskt-tekniskt behandlade fetter och E-ämnen.