Bjud på turkiska läckerheter med rätta vinet

Med många smaker och mycket grönsaker lagas en måltid från Istanbul.

Typiskt Turkiet

Kebaben

  • Döner kebab är den vanligaste snabbmaten. Kebaben serveras i pitabröd med stora pepparfrukter mellan köttlagren och en yoghurtsås med vitlök och mynta. Annan vanlig snabbmat är lahmacun, den turkiska pizzan, som har tunn botten och köttfärs på.

Inte mycket sprit

  • Eftersom majoriteten av Turkiets befolkning är muslimer dricks inte så ofta alkohol till maten. Men det finns både turkiskt öl och vin och raki, anissprit, räknas som Turkiets nationaldryck när det gäller alkohol. Den dricks gärna till meze.

Blandad meze

  • I Turkiet äter man meze, olika smårätter. Vanligt på bordet är vinbladsdolmar, hoummos, yoghurtdipp (som grekisk tsatsiki fast med dill eller mynta) och grillad halloumi (cypriotisk ost). Även baba ganoush (aubergineröra) bönor och oliver är populärt.

Grönsaker

  • Auberginer används mycket i det turkiska köket. De kan ätas på många sätt, till exempel stekta med vitlöksyoghurt eller ugnsgrillade med köttfärsfyllning och tomatsås. Fyllda grönsaker kallas dolmas, fyllda paprikor är en vanlig variant.

Frukt efter maten

  • Efter maten äts ofta vattenmelon eller andra melonsorter, vindruvor och glass, eller en söt mannagrynspudding. Baklava, en kaka med smördeg, nötter och torkad frukt, är en vanlig sötsak till kaffet
NUVARANDE Bjud på turkiska läckerheter med rätta vinet
NÄSTA Pastasallad – en favorit på buffébordet