Biff – en vinnare på grillen

Kött är den stora favoriten på grillen. Men det är det goda sällskapet som gör biffen till en verklig vinnare. Med fräscha sallader, fina såser och
roliga tillbehör blir den grillade köttbiten en riktig festmåltid.

10 smarta grilltips

  1. Ta ut i tid. Köttet ska vara rumsvarmt innan det läggs på grillen. Annars blir det bränt utanpå och kallt inuti.
  2. Värm gallret. Låt gallret bli riktigt glödhett innan köttet läggs på, så fastnar inte köttet.
  3. Torka av. Köttet ska vara torrt innan det läggs på grillen. Fuktigt kött får ingen fin yta.
  4. Vänd inte för snabbt. Köttet måste få en stekyta innan det vänds. Annars kan köttsaft sippra ut och fuktigt kött är svårgrillat.
  5. Vänta med glazen. Glaze ska penslas på köttet mot slutet av grilltiden annars bränner glazen som ofta innehåller socker eller honung.
  6. Snitta kanten. Skåra kanten på flintasteken eller kotletten på flera ställen så kupar sig inte köttet på grillen.
  7.  Nära glöden.Tunna biffar ska grillas kort tid på riktigt hög värme och alltså ligga nära glöden på kolgrillen.
  8. Lite högre upp. Stora köttbitar som hel filé eller flintastekar behöver längre tid och lite lägre värme på grillen. Lägg dem därför lite längre från glöden.
  9. Locket på. Locket behåller värmen över gallret och ger en ”ugnseffekt” med jämnare och snabbare tillagning Oumbärligt för helt kött, men utmärkt även för biffar.
  10. Använd tång. Stick inte i köttet, för då rinner köttsaften ut. Använd grilltång.