Berts bästa mattips

Just nu pågår inspelningarna till höstens nya program ”Matakuten” på TV4. Krisen gäller våra barns skolmat och han som ska ställa allt till rätta heter Bert Karlsson. - Vi måste gå tillbaka till rötterna, säger Bert.

Skolmaten i Sverige står inför granskning. Ett nytt tv-program under ledning av skivbolagskungen Bert Karlsson ska titta närmare på vad barnen äter och vad de bör äta. Men vad kan Bert om mat?
 – Jag visste ingenting om transfetter och det innan jag var med i tv-programmet, berättar Bert och han syftar inte på programmet han nu leder utan ett program han medverkade i för några år sedan: ”Du är vad du äter” med kostexperten Anna Skipper.
 – Jag lärde mig mycket där. Pommes frites, småkakor, det går inte att äta. Ju längre en kaka håller desto värre är det. Det är transfetterna som är farliga och det måste till en förändring, säger Bert som menar att vi går i samma riktning som i USA där 20 procent av barnen är överviktiga.
  – Det sprider sig hitåt.

Skolmaten dåligt kryddad

Skolbarnen klagar till största delen på att maten är dåligt kryddad, inte på maten i sig, menar Bert och att det går att ändra det samtidigt som man håller prisnivån.
  – Skolorna har bara inte prioriterat det innan. Och när de gamla mattanterna försvann kom yngre in och de är vana vid halvfabrikat. Det handlar om utbildning också och vi måste gå tillbaka till rötterna, säger han.
Det första som skolorna bör göra är att ta bort det vita brödet, sedan kan skolbarnen börja dricka bara vatten eller mjölk.
  – Ta bort drickor helt, alldeles för mycket socker i det, menar Bert som har gått över till att bara dricka vatten själv.

 

Berts bästa mattips

  • Ta bort vitt bröd
  • Drick vatten
  • Ät grönsaker
  • Rör på er! "Viktigt att tjockisarna får röra på sig."

Själv äter Bert helst

  • Makrill – i alla former och smaker
  • Pasta – i alla former och smaker
NUVARANDE Berts bästa mattips
NÄSTA Fredagslyxigt vid grillen