Med hjälp av en sous vide-maskin blir råvaran perfekt tillagad med samma metod som används på topprestaurangerna. Vi har testat nio sous vide-maskiner och hittat en som blev bäst i test.

I provköket på Allt om Mat har vi testat tre stora sous vide-maskiner och sex cirkulatorer. Av de större ger vi högst betyg till maskinen från OBH Nordica. Den har en cirkulator i botten, vilket ger en jämn temperatur. Den är tystgående, vilket är viktigt när matlagningen kan pågå i flera timmar. Alla tre blir brännheta på baksidan; därför är det viktigt att tänka på hur de är placerade på bänken.

Två av de sex cirkulatorerna som vi testat kan kopplas ihop med mobiltelefonen via wifi-nätverket. Bra om man vill sköta temperatur och tillagningstid på distans. I apparna finns också bland annat information och recept.

Cirkulatorn behöver en en stabil fästanordning så att den sitter säkert och inte behöver passas. Det är också bra när maskinens hölje är avtagbart så att den går lätt att rengöra. Vi har också bedömt hur enkla maskinerna är att ställa in. Modellerna från Champion, utan wifi, och Anova, med wifi, är provkökets favoriter; praktiska, stabila och lätta att använda.

Här är testet med våra sous vide-favoriter:

1. Anova Precision Cooker – betyg: 5 gafflar
Cirkapris: 1 600 kr.
Effekt: 800 W.
Max vattenmängd: 18,9 liter.
Temperatur: 0–99 grader.
Sladdlängd: 70 cm.
Wifi: Ja.
Omdöme: + Stabil med stadigt fäste. + Kan fjärrstyras med mobilen. + Tystgående. + Tydlig display. + Höljet kan skruvas av och diskas i maskin. Läs mer och köp här.

Vinnare i testet: sous vide Anova

Bäst i test: sous vide cirkulator Anova Precision Cooker

2. Champion Sous Vide Precision Circulator – betyg: 4 gafflar

Cirkapris: 1 300 kr.
Effekt: 800 W.
Max vattenmängd: 15 liter.
Temperatur: 0–90 grader.
Sladdlängd: 120 cm.
Wi-fi: Nej.
Omdöme: + Tydlig display gör det enkelt att reglera temperatur och tid. + Höljet kan skruvas av och diskas i maskin. + Stabil. Läs mer och köp här.

Champion sous vide

3. Steba SV50 Sous Vide – betyg 4 gafflar

Cirkapris: 1 000 kr.
Effekt: 800 W.
Max vattenmängd: 20 liter.
Temperatur: 0–90 grader.
Sladdlängd: 120 cm.
Wi-fi: Nej.
Omdöme: + Tydlig och enkel att reglera med tydlig display. + Tystgående. + Lätt att ta isär och rengöra. + Praktisk och stabil. + Klämman fäster bra men känns lite plastig. Läs mer och köp här.

Test av Sous Vide Steba SV50

Foto: Thomas Leuthold

Steba SV50 Sous Vide

4. Rubicson Sous vide- cirkulator – betyg 3 gafflar

Cirkapris: 999 kr.
Effekt: 800 W.
Max vattenmängd: 19 liter.
Temperatur: 40–90 grader.
Sladdlängd: 120 cm.
Wi Fi: Nej.
Omdöme: + Stabil med stadigt fäste som skruvas fast i kastrullkanten. + Tilltalande design. – Något otydliga reglage. – Kan inte tas isär, det försvårar rengöring av metallhöljet. Läs mer och köp här.

Test: Rubicson sous vide vit

Rubicson Sous Vide-cirkulator

5. Witt Easy Sous Vide – betyg 3 gafflar

Cirkapris: 1 995 kr.
Effekt: 1000 W.
Max vattenmängd: 25 liter.
Temperatur: 40–95 grader.
Sladdlängd: 160 cm.
Wifi: Nej.
Omdöme: + Enkel att förstå och att reglera tid och temperatur. + Föredömligt lång sladd. + En del av plasthöljet kan tas av vid rengöring. – Klämman som fäster maskinen är något mindre stabil än övriga. Läs mer och köp här.

testad: Witt easy sous vide

Witt Easy Sous vide

6. Gastronoma Sous Vide Immersion Circulator with Wi-Fi Control – betyg 2 gafflar

Cirkapris: 1 300 kr.
Effekt: 1300 W.
Max vattenmängd: 20 liter.
Temperatur: 0–95 grader.
Sladdlängd: 140 cm.
Wifi: Ja.
Omdöme: + Kan fjärrstyras med mobilen. – Högre volym än övriga. – Kan inte tas isär, det försvårar rengöringen. – En klämma fäster maskinen vid kastrullen, den känns något ostadig. Läs mer och köp här.

Sous vide testad Gastronoma Immersion cirkulator wi-fi

Foto: MARKOGBJERRE.DK

Gastronoma Sous Vide Immersion Cirkulator with Wi-Fi Control

7. OBH Nordica Sous Vide magnetic circulation
– betyg: 4 gafflar

Cirkapris: 3 000 kr.
Rymmer: 8,5 liter.
Sladdlängd: 95 cm.
Effekt: 700 W.
Temperatur: 40–90 grader.
Omdöme: + Ställning med 8 fack för vakuum- förpackade råvaror. + Cirkulator i botten ger jämn värme. + Display med tydliga siffror, enkel att reglera. + Tystgående. + Tydlig manual. Läs mer och köp här.

Testad maskin bäst i test OBH Nordica Sous Vide magnetic cirkulation

OBH Nordica Sous Vide magnetic cirkulation

8. Emerio sous vide Multicooker – betyg: 3 gafflar

Cirkapris: 1 000 kr.
Rymmer: 6 liter.
Sladdlängd: 85 cm.
Effekt: 520 W.
Temperatur: 45–95 grader.
Omdöme: + Teflonbelagd behållare underlättar rengöring. + Stadiga handtag, bra när maskinen ska flyttas när den är full med vatten. + Tydlig och lättfattlig manual. – Ojämn värme eftersom vattnet inte cirkulerar. Läs mer och köp här.

Sous vide test Emerio sous vide Multicooker

Emerio sous vide Multicooker

9. Melissa Sous Vide – betyg: 2 gafflar

Cirkapris: 839 kr.
Rymmer: 6 liter.
Sladdlängd: 85 cm.
Effekt: 520 W.
Temperatur: 45–90 grader.
Omdöme: + Teflonbelagd behållare underlättar rengöring. + Tydlig och lättfattlig manual. – Ojämn värme eftersom vattnet inte cirkulerar. – Något otydlig display med mörka siffror i blått ljus. – Plastigt lock, saknar tätande gummilist. Läs mer och köp här.

M3. Melissa

Melissa Sous Vide

Sous vide så funkar det

Man startar sous vide-maskinen eller fäster en sous vide-cirkulator på en kastrull eller annat värmetåligt kärl fyllt med vatten. Cirkulatorn påminner om en doppvärmare med en inbygd propeller som gör att vattnet får en jämn temperatur.

Maten förpackas i en vakuumpåse eller plastpåse med ziplock-förslutning. Det viktiga är att råvaran omges av varmt vatten, utan att det är någon luft emellan som hindrar värmeöverföringen och gör att påsen flyter upp. Råvaran ska få samma temperatur som vattnet utan att bli blöt. Portionsfrysta bitar av lax kan sous vide-tillagas direkt i förpackningen. Ägg behöver inte plastas in. Den som vill laga mat ofta med sous vide kan behöva en vacuumförpackare. Läs mer och köp här.

Fördelar med sous vide

  1.  Temperaturen blir jämn i hela matbiten. Om man till exempel tillagar en laxfilé i 150-gradig ugnsvärme till en innertemperatur av till exempel 50 grader blir de yttre delarna varmare och därmed torrare än centrum.
  2. Maten blir aldrig överkokt. Skulle laxbiten bli liggande i det 50-gradiga sous vide-badet en kvart extra blir den inte torr, eftersom temperaturen i vattnet aldrig går över den man ställt in.
  3. All smak blir kvar i påsen.När maten lagas i sitt eget spad istället för i vatten blir smaken mer koncentrerad. De tillagade livsmedlen ser kokta ut när man tar dem ur påsen. Vill man ha en läcker stekyta är det bara att bryna dem hastigt i en stekpanna före serveringen.
  4. Tider och temperaturer för sous vide-tillagning kan du läsa om här, eller på tillverkarnas hemsidor.

”Sous vide” betyder ”under vakuum”

”Sous vide” är franska och betyder ”under vakuum”. Tekniken beskrevs år 1799 av fysikern sir Benjamin Thompson, men det var först på 1970-talet som den började användas av franska stjärnkockar. Råvaran tillagas i en vakuumpåse i vattenbad. Den tättslutande förpackningen gör att smakämnen inte försvinner. Råvarorna får samma temperatur rakt igenom. Köttbiten blir alltså lika vackert rosa, om man nu önskar det, i centrum som i kanterna. De större maskinerna har ett lock som gör tillagningen mer energieffektiv. När man använder en cirkulator i en kastrull eller annat kärl kan man istället täcka med plastfolie eller särskilda sous vide-bollar som isolerar och fungerar som ett lock.

NUVARANDE Bästa sous viden? Provköket har testat – här är vår favorit!
NÄSTA Läsk som smakar lussebulle – har det gått för långt?