Bästa snapsen till påsk

Snapsexperten och författaren Örjan Westerlund vet vad du ska dricka i påsk.

– Våga välja en ny snaps!

Det säger författaren och spritkännaren Örjan Westerlund när vi ber honom tipsa om bästa snapsarna till påskbordet.

– OP är en klassiker som jag alltid brukar rekommendera men det finns annat som passar också, bland andra de som jag tipsar om här. Snapsarna passar till ett klassiskt påskbord.

Här är Örjans bästa tips!

Aalborg Snapse Symfoni (97), 10 x 5 cl, 215 kronor
10 x5 centliter dansk snapskänsla! Här dominerar kungen av akvavitkryddor, kummin. Njut av alla danska snapsars nestor Harald Jensen. I lådan har han sällskap av en fantastisk Porse till lammet och med den frisk Mynte till chokladdesserten blir livet mycket mycket enklare.


Våraquavit
(10230) 50 cl, 179 kronor
Nyhet på hyllan som har en tydlig och välgjord arom av citronskal och frisk citronsmak underbyggd av kummin och dill. Till rökt lax, ägg och kaviar. Friskt, vårigt och nytt. En tydlig påminnelse om att producenten Saturnus är som bäst då citron kommer med i bilden.

Snälleröds Jungfruns Brännvin (86923) 50 cl, 209 kronor
Mild rund snaps med klassisk akvavitkryddning och tydlig pomerans. Gör sig till påskens lite mildare rätter och med pomeransen passande även till både hårdost och andra lagrade ostar.

Löitens Export Aquavit (60) 50 cl, 179 kronor
Denna sherrypiffade akvavit har det bästa av två världar, dels en förstklassig akvavitkryddning och dels en väl avvägd rondör från ekfatlagringen. Sherryfat och sötma, men en mildare fatton än hos nedanstående, mer dominanta skotska karaktär.

Reimersholms Herrgårds Aquavit (26) 50 cl, 199 kronor
En underskattad snaps som med sin whiskyton briljerar till allt med stekyta, från lamm till revbensspjäll, även om den är uppfostrad nog att matcha det mesta i husmansväg på bordet. Testa med löksill säger jag bara!