Vi har testat årets utbud av roséviner på Systembolaget, det fasta sortimentet, inklusive nyheterna i juni, och de roséviner som lanseras i det tillfälliga sortimentet med försäljningsstart den 6 maj. Hela testet med de bästa rosévinerna 2016 hittar du i Allt om Mat nr 8 som ligger ute i butikerna nu. Här tipsar vi om fyra fynd!

rose-dragarbild

Fyra roséviner som sticker ut bland 2016 års ”fynd” och ”Mer än prisvärt” är Loimer Rosé, Marqués de Cáceres Rosado, Les Lauzeraies Tavel och Miraval.

 

 

Några av de bästa rosévinerna 2016!

2755 Marqués de Cáceres Rosado 2015, Rioja, Spanien. (t) 79 kr 
Välgjort med fina hallon- och jordgubbstoner, fin friskhet och en välgörande liten beska. Gott till en tallrik med spanska charkuterier, ostar och oliver.

2859 Domaine de Collavery 2015, Frankrike. (t) 84 kr
Pålitligt i frisk, ren och fokuserad stil med balans och fin längd. Gott till en frasig lökpaj.

2724 Les Lauzeraies Tavel 2015, Tavel, Frankrike. (t) 109 kr
Fin koncentration med äpplen, körsbär och örter. Här finns djup och längd. Gott till helstekt kyckling med örter och vitlök.

2590 M de Minuty Rosé 2015, Côtes de Provence, Frankrike. (t) 115 kr
Friskt och elegant med sina rena, rödbäriga toner, stråk av citrus och lättsamma hållning. Gott till snittar med skagenröra.

(t) = torrt

 

Utbudet av rosé – stort och blekt

Att prova igenom Systembolagets sortiment av roséviner är ganska drygt men framför allt enformigt. Aldrig har väl utbudet varit så stort som nu men också så lika i stil. De blekt rosa, friska och pigga vinerna är förvillande lika i sin lätta, somriga stil.

Det finns en uppsjö att välja bland, och visst, många riktigt utmärkta, men det blir lite tråkigt i längden när samma tema upprepas. Förutom de bleka, friska finns ett stort gäng sötsliskiga varianter som mer liknar drinkar än vin.

Utbudet är osannolikt stort av den här typen av vin med i princip likadan smak i samma (låga) prisläge. De roséviner som vågar sticka ut lite med djupare färg och lite mer intensitet i frukten drar därför till sig uppmärksamhet.

Välgjorda Les Lauzeraies Tavel 2015 från distriktet Tavel i södra Rhônedalen för 109 kronor bjuder på stramhet och djup i frukten och är ett utmärkt val till mat, gärna till lite stadigare rätter från grillen. De dominerande druvsorterna i vinet är grenache och cinsault. Från och med årgång 2015 är vinet ekologiskt.

Riojarosén Marqués de Cáceres Rosado 2015, 79 kronor, har i år fått en blekare färg för att hänga med i modets svängar. Smaken med stringens, fräschör och en välgörande bitterhet lämpar sig också bra till mat.

Bland de tillfälliga rosévinerna i det övre prissegmentet gillar vi speciellt friska, fräscha och distinkta Loimer Rosé BIO 2015 för 119 kronor, från Österrike och Provence-rosén Miraval Rosé 2015 för 159 kronor med elegans och god intensitet.

Vad vet du om rosévin? Här är en snabbguide

NUVARANDE Bästa rosévinerna 2016 – vi har testat!
NÄSTA Parisguide – bästa restaurangtipsen i Paris