Bästa pizzan en strutssak

Strutsfilé, mango och chili toppar Sveriges mästarpizza. Med sin fantasifulla kreation knep Hassan Saroee från Kalmar förstaplatsen i
pizza-SM. Nu åker strutspizzan till EM i Barcelona.
– Jag kämpade hårt, säger den leende kocken.

För att lyckas måste du satsa – på botten.
"Helt perfekt gräddad", tyckte juryn om Hassan Saroees pizzabotten av surdeg med krossade hampafrön.

"En riktig hälsopizza"

En fiberrik pizza, full av vitaminer? Inte så galet som det låter, hävdar
pizzakungen:
– Hampafrön innehåller omega 3, och strutsfilé är världens nyttigaste kött. En riktig hälsopizza, säger han.
Tvåbarnspappan Hassan Saroee kom till Sverige 1990 som politisk flykting från Iran. Där drev han hamburgerrestaurang i hemstaden Shiraz. Inspirationen till strutspizzan kommer från det persiska köket.

Påminner om oxfilé

– Iranier är vana att kombinera kött med frukt. Kiwin passar ihop med osten, struts med mango. Färgkombinationen är också viktig, säger Hassan.
Strutsköttet, som påminner om oxfilé, får han från en lokal uppfödare på Öland.
På Pizzapalatset i Kalmar har pizzan redan blivit en favorit.
– Den är populär hos tjejer eftersom den inte är så fet, säger frun Fariba, som är optiker.
Hon var på plats i publiken med sonen Daniel 12, och dottern Nicky, 1, när SM avgjordes på snabbmatsmässan i Kista i går.

Tredje gången gillt

Fyra finalister ur den yppersta pizzaeliten gjorde upp – bland annat en italienare från Höllviken. I juryn satt både Italienska Handelskammarens vd och tomat- och ostexperter.
För Hassan var det tredje gången gillt: han har tidigare tävlat i de nordiska pizzamästerskapen, bland annat med en hummerpizza. Oväntade kombinationer är spännande, tycker han.
– Nästa gång blir det kanske krokodil.

Här är vinnarpizzan ”Exotisk strutspizza”

Botten
Surdeg av siktat dinkelmjöl med krossade hampafrön.

Tomatsås
Tomatsås med koriander

Topping
Strutsfilé marinerad i kiwiolja, skivad mango, röd chili, kiwisås (av honung, hallonvinäger och färsk kiwifrukt), mager red label-ost, hyvlad parmesan och färsk koriander.