Kokboksförfattaren Camilla Tubertini ville hinna med mer mys i vardagen. Tiden mellan dagishämtning och middagstid behövde vara en stund för mys och inte stress. Därför skrev hon en ny kokbok med mattips om just den stunden - Varför ska man bara mysa på fredagar? säger Camilla Tubertini.

Camilla Tubertini har två egna söner på 4 och 6 år, som har två helt olika favoriträtter, så det blir svårt att hinna laga två middagar.
– Den största utmaningen med mat och barn är just tiden, menar Camilla som istället för att stressa ihop färdiga fiskpinnar med potatismos ger barnen ett lite kraftigare mellanmål och då får barnen ork att vara med i matlagningen.
– Jag upptäckte att om barnen fick vara med och laga maten funkade allt mycket smidigare – de blev nöjda av att vi gjorde saker tillsammans, och började till och med äta rivna morötter. De blir ju mycket godare om man har rivit dem själv, säger Camilla.

Viktigt att alla får en bra middag

Det kraftigare mellanmålet efter dagis, en smoothie eller en riktigt smörgås, gör att barnen orkar vara uppe och vara med hela tiden fram till läggdags.
– Viktigt med bra mat till middagen, inte minst för en själv – den mat som småbarn brukar gilla är ju en fullständig GI-katastrof! Pannkaka med grädde och sylt, panerade
fiskpinnar, potatismos och pasta på längden och tvären sätter sina spår efter några år, säger Camilla. Hennes nya bok ”Millas mysmat” handlar om hur du och dina barn kan mysa tillsammans alla dagar i veckan.
– Det känns så viktigt att försöka inspirera fler till att ta kontroll över vardagen och skapa fler spontana trevligheter, säger Camilla som tidigare gett ut boken ”Millas kalastårtor” (Prisma).

Läs mer på Camillas hemsida

Millas bästa knep:

  •   – Laga mat tillsammans med barnen. Det finns många moment de klarar galant. Det är ett bra sätt att göra saker tillsammans varje dag, utan att det känns som en prestation. Dessutom väcks förhoppningsvis deras intresse för matlagning …
  • – Man kan rationalisera lite genom att fylla två ugnsfasta formar istället för bara en, när man ändå fixar med middagen. Då kan ni mysa i soffan efter dagis medan maten lagar sig själv i ugnen en annan dag.