De bästa matbloggarna i Sverige har fått sina pris. En matig, två söta och en som fått epitetet matbloggspoet. Se här vilka som tog hem priserna!

Hur många svenska matbloggar finns det egentligen? Att skriva om mat och ta bilder på mat och publicera det på nätet har blivit ett folknöje och varje vecka startas nya bloggar som pockar på uppmärksamhet. Men vilken är egentligen bäst?

Det försöker Matbloggspriset reda ut och i år delar man ut utmärkelser i fyra klasser där två klasser utses av röster på nätet, en av en expertjury och en av instiftaren till priset själv, Christopher Anderton.

Intresset för att utse pristagarna var stort, över 7000 röster kunde man räkna ihop. Vinnarna presenterades på höstens stora mathändelse – Mitt Kök-mässan i Älvsjö.

I kategorin mat vann bloggen Matplatsen som skrivs av Victoria Lindberg från Örebro. Bloggen har funnits sedan 2006 och fick över 1600 röster.

I kategorin Bak och dessert vann bloggen Söta saker som skrivs av Théresia Erneborg som jobbar som journalist i Stockholm. Bloggen fick drygt hundra röster mer än Sockerrus som kom på andra plats.

Största priset – Det stora Matbloggspriset – gick till Margit Richert och hennes blogg Gittos mat. I juryns motivering slås bland annat fast: “Hur kan man undgå att inte älska Gitto? Det är ju helt omöjligt att inte älska denna kreation. Eller kanske rättare sagt kvinnan bakom.”

– Att bli belönad för detta är det finaste jag kan tänka mig. Epitetet matbloggspoet må vara vackrare än jag förtjänar, men jag bär det ändå med stolthet, skriver Margit Richert på bloggen, och tackar alla som stöttat henne i bloggäventyren.

Det fjärde priset, hederspriset, gick till journalisten, författaren, matlagaren och bloggaren Lisa Förare Winbladh som driver en av de mest inflytelserika matbloggarna i Sverige – Matälskaren – på Taffel.se.