Goda nyheter alla chokladälskare! Studier visar att mörk choklad kan stärka tandemaljen, minska risken för hål i tänderna och förbättra bakteriefloran i munnen.

Bilden av choklad som onyttigt godis stämmer inte riktigt, säger Peter Lingström, professor vid institutet för odontologi vid Göteborgs Universitet. Choklad kan faktiskt vara bra för tänderna och anledningarna är flera:

  • En studie i USA visar att substansen teobromin som finns i kakaobönor stärker tandemaljen. Substansen kan till och med vara effektivare än fluor.
  • Kakao innehåller även antioxidanter som sägs ha en antibakteriell effekt och därigenom kan minska risken för plack och karies.
  • Fettet i kakaobönor kan också lägga sig som ett lager på tänderna och skyddar på det viset gaddarna mot angrepp från socker.

Och det är just sockret som är det luriga när det kommer till chokladens positiva effekter på tandhälsan. I princip all choklad vi äter är nämligen uppblandad med socker. För att skydda dina tänder bör du därför välja choklad med så hög kakaohalt – och så låg sockerhalt – som möjligt. Det är också viktigt att du sköter om dina tänder ordentligt.

saparperssonaom