Bästa grilltipsen från stjärnkockarna

Långhelg, sommarvärme och sol. Nu ska grillen fram!
Här delar tre stjärnkockar med sig av tipsen som gör dig till grillmästare.
– När du tror att grillen är klar, vänta fem minuter till, säger kocken Markus Aujalay.

Glöm engångsgrillen i helgen. Över stora delar av landet råder eldningsförbud.
I din trädgård är det förstås tillåtet att grilla.
– Bäst blir det med en klotgrill. Då kan man stänga locket och få den där rökiga smaken, säger Markus Aujalay.
De fletsa orkar inte vänta ut den perfekta glöden. Markus Aujalay uppmanar till tålamod.
– Det vanligaste misstaget är att lägga på maten för tidigt, säger han.
Torka av oljan

Ett annat tips är att torka av oljan från köttet innan du lägger det på grillen.
Då undviker du att elden flammar upp och bränner det du ska grilla.
– Blir det ändå lågor kan du släcka med en blomspruta, säger Markus Aujalay.
Olika spett för olika kött

Stjärnkocken Malin Söderström uppmanar alla som älskar att göra grillspett att ha seperata spett för olika kött.
– Det är olika tillagningstider så det är bäst att skilja rätterna åt, säger hon.
Hon vill också rekommendera de som äter griskött att koka det innan det grillas.
– Det blir ljuvligt. Du kokar det i en smaksatt lag och sedan grillar du det så du får en fin yta, säger hon.

Lennart Kriisa

Annie Reuterskiöld