aom banner 980x300

Sommartider är boxvinstider. Allt om Mat:s vingrupp har valt sina favoriter bland Systembolagets boxar. Här är de bästa i ordinarie sortimentet, vita, röda och rosé.

Här är årets 5 bästa boxviner:

Somrigt vitt vin på box

6029 Torres Las Mulas Sauvignon Blanc 2017, Valle Central, Chile, 199 kr (3 liter).
Druvan sauvignon blanc är lika med sommar för mig. Stråk av krusbär, nyklippt gräsmatta och vinbärsblad … Det här vinet, med sin friska, kvillrande fruktsyra, passar lika bra som lättsam, sval drink som till en fräsch sallad, gärna med getost och valnötter. Servera det riktigt kallt. Vinet kommer från den spanske vinproducenten Miguel Torres anläggning i Chile och är ekologiskt och etiskt märkt.

Bästa vita boxvinet

 

Ekologiskt boxvin

10682 Terre de Mistral Reserve Côtes du Rhône 2017, Frankrike, 259 kr (3 liter).
När grillen är igång ligger det ofta lammkött över glöden, och vi är ofta fler runt bordet. Det är då man behöver ett vin som detta – bastant, mörkbärigt och tydligt med mogna björnbär, färska sydfranska örter, kryddpeppar och grillvänlig stil. Kommer från ett mindre kooperativ bestående av tio vinodlare i södra Rhône som satsat på ekologisk odling.

Rött vin på box favorit

Klassiskt rött boxvin

16510 Viña Maipo Cabernet Sauvignon 2017, Valle Central, Chile, 189 kr (3 liter).
Chile har länge varit en pålitlig leverantör av bussiga och mycket prisvärda viner, och detta vin är ett riktigt bra exempel. Vinet är klart ungdomligt med en lite örtig ton och känns lätt kryddigt med tydlig – men inte överdriven – cassis-lik frukt. Syran är frisk och tanninerna drar åt det lättare hållet. Till detta grillas karréskivor, gärna marinerade och serverade med en varm potatissallad.

Fruktigt rosévin på box

Bästa rosévin på box

2551 99 Rosas Rosé Organic 2017, VdlT Castilla, Spanien. (t) 199 kr. (3 liter).
Ekologiskt boxvin. Flirtigt och intensivt med massor av friska, syrliga röda vinbär och bra driv. Servera svalt till sallader, kyckling eller fisk.

Spanskt ekovin – rosé på box

2250 Ecologica Girasol Rosé 2017, 3000 ml, VdlT Castilla, Spanien. (t)  219kr. (3 liter).
Ekologiskt rosévin på box. Pratvänligt och generöst med solmogna, söta röda bär, örter och friska drag. Serveras svalt till kycklingrätter, sallader eller som mingelvin.

Ekologiskt rosévin bästa boxvin

 

Spara dina favoritviner i vår vin-app

aom banner 980x300

Om du vill spara ner dina favorit­viner och lägga till i inköpslistan rekommenderar vi att du laddar ner vår Vinapp. Där finns alla betyg på ett och samma ställe. Över 1600 viner!
appen kan du söka på land, pris och betyg. Våra vinprovare har testat och betygsatt hela Systembolagets ordinarie sortiment!

vinapp-download-btn