”Pirogerna är tacksam mat att servera när gästerna är många””

Tillsammans med sallad fungerar piroger fint när det ska bjudas lite enklare, tycker Eja Nilsson. Själv åt hon de turkiska pirogerna första gången på en busstation i Istanbul, där pojkar sålde mat till passagerarna på väg.
– Receptet fick jag av en turkisk familj i Malmö för 20 år sedan och jag bakar dem själv ofta. Pirogerna är tacksam mat att servera när gästerna är många, säger Eja.
Hon är i dag etablerad matskribent med lång erfarenhet, välkänd från bland annat Sydsvenska Dagbladet.

Som ung nyhetsjournalist upptäckte Eja Nilsson köksvägen in till historien och olika traditioner. En serie i Svenska Dag-bladet om invandrad mat fick stor uppmärksamhet. Ingen hade tidigare skildrat människor, deras liv och mat, på det viset.
– Jag var öppen för andra kulturer, och min huvudtes är att all mat har en historia – det gör det ännu roligare att laga mat, säger Eja Nilsson, som sedan 30 år är bosatt i Köpenhamn.
De turkiska pirogerna är en av många rätter i hennes kommande bok med mat och vintips från Medelhavsländerna, ett område där historien är särskilt tydlig också vid matbordet.
– Tar man på sig de historiska glasögonen så kan man faktiskt se flera hundra års historia framdukad på matbordet.

Hon berättar om spåren efter upptäcktsresande, kryddhandlare och kamelkaravaner. Om vilka konsekvenser Alexander den stores fälttåg fick för grekiska matvanor och hur araberna introducerade auberginen i Medelhavsområdet. Och om traditionell dippkultur med krossade örter, årtusenden före påsarna med mix dök upp i våra snabbköp.
– Jag tycker också att det är intressant att människan är sig lik, att vissa tankar är universella. Som att ta vara på gammalt bröd. I Skåne gör man kanske äppelkaka, i Italien brödsallad, säger Eja Nilsson.
– Och människor har i alla tider tyckt att det är intressant med främmande mat, tittat över gränserna.

Skriver om medelhavsmat

Namn: Eja Nilsson.
Ålder: 61.
Familj: Son och två bonusdöttrar.
Bor: Köpenhamn.
Gör: Journalist, matskribent och författare.
Meriter: Lilla Sällskapets journaliststipendium 1997, pionjär när det gäller att skildra olika kulturers mat. Boken ”Invandrad mat”, tillsammans med Margareta Klingberg, kom redan 1975 och sedan dess har det blivit ett stort antal böcker, både på danska och svenska.
Aktuell med: ”Stora boken om Medelhavsmat”, som kommer ut i juli på förlaget Semic.

NUVARANDE Bästa bjudmaten från kokbokspionjären Eja
NÄSTA Baka med graham