Baka smart i långpanna

Baka enkelt och gott med mandel och sylt. Receptet från Ann-Kristin Hallgrens nya kokbok ”Baka i långpanna” räcker till många.

Ann-Kristin Hallgren tycker att långpannan är fantastisk att baka i – det går snabbt, bitarna räcker till många och både form och smak går lätt att variera.

– Mördegskakan med mandel och sylt är jättesmaskig, säger hon.
– Och det behöver inte vara svarta vinbär, annan sylt går bra bara den är fast.

Allra godast blir det med sylt med hela bär i.

– Det ger en sådan härlig bärkänsla när man plötsligt får ett helt bär.

Att baka i långpanna ger också mycket för pengarna, framhåller hon. Och gör det möjligt att baka också för många som i dag känner att de inte har tid.

– Storleken på bitarna kan ju lätt varieras, skäras i trekanter eller rektanglar.

Den som vill göra en halv sats kan enkelt vika upp bakplåtspapper till en form inuti själva pannan.
Ann-Kristin Hallgren tipsar om att alltid börja med en mindre mängd mjöl och sedan tillsätta mer om det behövs. Häll mjölet i decilitermåttet i stället för att ta med måttet ur påsen – risken är att det blir för mycket då.

Namn: Ann-Kristin Hallgren.
Ålder: 60.
Gör: Frilansande textilformgivare
och skribent, driver förlaget
Akantus Edition tillsammans
med maken, arkitekten och
fotografen Hans Mårtensson.
Bakgrund: Uppvuxen i en kockfamilj,
utbildad textilformgivare och
väverska med bakning och matlagning
som en hobby – vilket bland annat
lett till flera kokböcker.
Aktuell: Med boken ”Baka
i långpanna” (Ica bokförlag).