Baka goda GI-brödet

Smarriga mackor. Visst får du mumsa mackor när du äter enligt GI-metoden. Välj bara rätt sorts bröd!

Många tror att man inte får äta bröd när man äter enligt GI.
Fel, fel!
Men begränsa gärna antalet mackor, en till två skivor till frukost är lagom.
Och kanske någon efter träning.
Rätt sorts bröd är däremot superviktigt. Skippa det vita brödet av vanligt vetemjöl och satsa på surdeg, råg och dinkel.
Råg är en bra bas och dinkel kan användas i stället för vete-mjöl.
Det allra bästa är surdegsbröd. Även om surdegsbrödet är vitt så sänker surdegen GI-värdet.

Bröd med mycket fibrer eller med sojamjöl är också bra. De innehåller förutom mer protein också mer mineraler och vitaminer.
När du köper bröd kan du kolla innehållet. Bäst är osöt-ade bröd men annars bör socker, sirap eller vetemjöl inte komma före femte plats i innehållsförteckningen.
Låt dig inte luras av att brödet är mörkt, det kan vara färgat av sirap.
Välj alltså ett bra bröd, toppa mackan med nyttigt pålägg och njut. Helt GI-rätt.