Kollegan har haft översvämning hemma i huset och tvingas bo på hotell med hela familjen. Det är en ganska speciell upplevelse när man ska försöka leva normalt familjeliv med make, en fyraåring och en sjuåring. Inte minst som det är ett ganska tjusigt hotell, där hotellrestaurangen definitivt inte passar den unga barnfamiljens plånbok.

Middagens utmaning blir att varje dag tråckla sig förbi matköerna medan ungarna storögt beundrar de fantastiska uppläggningarna av allt från köttbullar till godis och frestande efterrätter. Hotellpersonalen noterar de längtande blickarna och en dag kan de inte hålla sig längre. De frångår uppgörelsen och frågar föräldrarna om barnen möjligen får äta godis trots att det inte är lördag. Och visst, det går för sig.

Föräldrarna slår sig ner
vid ett bord och fyraåringen och sjuåringen får fritt tillträde till godisavdelningen. Och då talar vi godisutbud av det större formatet, Krakel Spektakels godiskiosk hade inte kunnat rymma mer. Pappa och mamma väntar. Sjuåringen är snabbt tillbaka med en tallrik full av allt det härliga. Men fyraåringen dröjer.

Efter evigheters väntan ser de honom komma vinglande över golvet, balanserande på en tallrik av jätteformat. På tallriken glider två ensamma ischoklader runt i en stillsam dans. Och han är nöjd, mycket nöjd. Han har valt och det här var precis vad han ville ha.

Lika svårt har jag det när jag står i mataffären på väg hem från jobbet. Där finns allt – ändå har jag ingen aning om vad jag ska välja till middag. Jag drömmer om en butik som kan ha färdiga kassar med maten till Allt om Mat:s recept v id kassan. Så jag kan handla i flygande fläng och ändå få maten lika noga utvald som fyraåringens två ischoklader. Visst vore det härligt – fast food när det är som bäst!

Katrin Alström är chefredaktör på Allt om Mat

Du läser hennes krönikor i tidningen och här på Alltommat.se.

NUVARANDE Både gott och noga utvalt
NÄSTA Vart tog ekobrödet vägen?