Hemma hos oss har vi en så gott som fast fredagsritual: vi äter italienskt.

Det går snabbt och lätt att göra i ordning och är förödande gott. Ingredienserna är vitt bröd, helst focaccia, avokado i skivor, svarta oliver, små tomater, mozzarellaost i skivor, parmaskinka och hemgjord pesto på tre krukor basilika, pinjekärnor, god olivolja och parmesanost. Sen är det bara att plocka ihop sin egen macka och njuta! Gärna med ett glas rött vin till, och flingsalt och nymald svartpeppar.

Men det är inte alltför många år sedan en sån måltid kändes både trendig och lite otillständigt lyxig. Vad skulle man med parmaskinka till när man kunde ta vanlig rökt skinka? Och avokado, varför skulle man äta en sån fånig grönsak?

En matvarugrossist jag träffade häromdagen berättade att hon och hennes kolleger första gången de fick in en avokado i sortimentet skalade den med stor skepsis, fyllde den med räkröra som receptet föreskrev och sedan med avsmak tuggade i sig den hårda träiga grönsaken. Nä, den här kommer aldrig att slå i Sverige, konstaterade de samstämmigt efteråt. Omedvetna om att det hade smakat mycket bättre om de hade väntat tills den mognat.

Och så fel vi fick, sa hon och skrattade när jag träffade henne. Avokadon blev en jättesuccé. I dag lever både hon och företaget efter devisen att aldrig titta bakåt, men däremot ständigt vara nyfiken framåt! För trender och nya råvaror väller in i landet, och svenska folkets nyfikenhet på ny och spännande mat är enorm. Från nygamla lila morötter till vilda grässorter, från afrikansk mat till japanska såser.

I Allt om Mat:s provkök testar vi också ständigt nytt, från råvaror till hela rätter. I det här numret har jag fäst mig särskilt vid den toskanska vårmenyn. Faktiskt så mycket att jag kan tänka mig att rucka på min fasta fredagsmeny!

Katrin Alström

är chefredaktör för tidningen Allt om Mat.

NUVARANDE Avokado- floppen som blev toppen
NÄSTA Dags att uppgradera knölen