Ät mer fett och gå ner i vikt. Antalet läkare och forskare som hävdar detta blir bara fler. - Vi är ett nätverk som stadigt växer, säger Ralf Sundberg, medicine doktor.

Metoderna för att gå ner i vikt har varierat med åren. En av de mest
kontroversiella, att äta mer mättade fetter, har fått fäste bland en grupp svenska experter. Mättade fetter finns framför allt i smör och grädde.
– Genom att äta mer fetter får du en ökad mättnadskänsla, kan lättare minska på kolhydraterna och gå ner i vikt, säger Ralf Sundberg, privatläkare i Malmö. Han hänvisar till en studie på ett sjukhus i Philadelphia.

Där fick överviktiga äta hur mycket fett och protein de önskade, men undvika kolhydrater i form av stärkelse och socker.
– De gick ner två kilo i veckan. En studie i Israel gav liknande resultat, säger Ralf Sundberg.
Han tycker inte att det finns någon gräns för hur mycket omättade fetter vi kan äta. Det är då livsmedelsverket, WHO, och andra organisationer reagerar med kraft. Mättade fetter anses öka risken för hjärt- kärlsjukdomar och är därmed en riskabel väg för att gå ner i vikt.
Wulf Becker, chefsnutritionist på livsmedelsverket, tycker att intaget av mättade fetter generellt bör minska.
– Ta Finland som exempel. Där har den minskade konsumtionen av mättade fetter sjunkit och bidragit till en dramatisk nedgång av hjärt- kärlsjukdomarna.
Ralf Sundberg invänder:
– Hjärt- kärlsjukdomar har minskat i hela västvärlden. Att vi röker mindre är den främsta orsaken.
Den omtalade läkaren Annika Dahlqvist i Sundsvall hävdar att både
livsmedelsverket och WHO har fel. Hon fick lämna sin distriktsläkartjänst efter att ha rekommenderat patienter med diabetes att äta mer mättade fetter. Nu driver hon en välbesökt hälsoblogg.
– Det mättade animaliska fettet, som finns i smör och grädde, är inte farligt för oss. Det ger oss en normal vikt och god hälsa.

Göran Berglund, professor i medicin vid Malmö allmänna sjukhus, är inne på samma spår. Han hävdar i Läkartidningen att det inte finns något samband mellan mättade fetter och ökad risk för hjärt- kärlsjukdomar.
Debatten har nu blivit så infekterad mellan experterna att Hjärt- och
Lungfonden samlat de båda lägren till en hearing under nästa vecka.
– Förvirringen ökar, men vi väljer ändå att tro på livsmedelsverkets och WHO:s rekommendationer, säger Roger Höglund, informationschef på Hjärt- Lungfonden.

Här är experternas råd

Maten du kan äta.

Maten du bör undvika.