Din kropp är en klok maskin. Den håller vikten, ja till och med reducerar övervikt – bara du förser den med rätt bränsle. Det är så finurligt att när du äter fett får kroppen impulser att förbränna fett!

– Skilj på nyttigt fett och fulfett, säger näringsfysiologen Fredrik Paulún. Din kropp mår bra av rätt fett och förbränner det lätt.
Fredrik har skrivit boken ”Fettguiden” (Fitnessförlaget). Och här lär han ut vad som är bra för din ämnesomsättning.
    Din kropp har tre olika bränslen att välja mellan, protein, kolhydrater och fett. Det mesta av fettet i maten blir kroppsfett. Men fettet i dina fettceller förbränns och byts ut under tre till fyra månader. Äter du mer än du förbränner går du upp i vikt. Men du kan själv sätta fart på fettförbränningen genom att äta rätt sorts fett. Fett hjälper dig också att hålla vikten genom att ge dig större mättnadskänsla.

Pauluns tumregel

 • Ditt energiintag ska komma från fett 30–40 procent, protein, 20–30 procent och långsamma kolhydrater, 40 procent. Det ger dig energi, byggstenar till musklerna men bara lite påfyllnad till fettcellerna. Samtidigt får du tillräckligt mycket fett för att upprätthålla din förbränning. Äter du rätt hinner du frisätta och bränna mer fett än vad du tillför. Men om du äter för lite fett vill kroppen bara bränna lite fett och sänker därmed fettförbränningen. Det betyder att ett lågt fettintag i stället ökar omvandlingen av kolhydrater till fett.

Så här fungerar det

 • Fett frigör hormonet CCK, Cholecystokinin, som förbättrar matsmältningen och gör dig mätt.
 • Fett fördröjer magsäckstömningen, vilket ger mindre svängningar i blodsockret.
 • Ett högre fettintag innebär oftast ett lägre kolhydratintyg. Du blir fortare mätt och fettinlagringen minskar.
 • Fleromättade fetter kan förbättra insulinkänsligheten, vilket ger högre fettförbränning.
 • När du äter fett får kroppen signal om att den inte behöver lagra in fett för kommande svältperioder. I stället ökar förbränningen.

Det här är okej fetter

Grönt ljus för

 • Nötter, mandlar, frön, oliver, avokado, rapsolja, kyckling etc. Innehåller enkelomättade fetter som du kan äta mycket av.
 • Fisk, skaldjur, valnötter, linfrö, etc. Innehåller fleromättat fett där framför allt omega-3 fetterna är mycket nyttiga och ökar fettförbränningen.

Gult ljus för

 • Var försiktig med feta mejeriprodukter och feta charkoch köttprodukter. De innehåller mättat fett av en typ som har större tendens att lagras i fettcellerna än omättat fett. Mättat fett försämrar blodfetterna och minskar insulinkänsligheten vilket ökar risken för typ 2 diabetes och övervikt.
 • Ät inte för mycket av majsolja, solrosolja, druvkärnolja och jordnötsolja. De innehåller höga halter av det fleromättade fettet omega-6 som visserligen kan öka fettförbränningen men som också kan öka inflammationerna i kroppen. Välj därför  i första hand oljor som bränner fett exempelvis olivolja, rapsolja och avokadoolja.

Rött ljus för

 • Chips, ostbågar, pommes frites, vissa bageriprodukter, viss sorts glass, vissa hel- och halvfabrikat etc. Transfetter är det värsta fulfettet och ökar risken för övervikt, hjärt- och kärlsjukdomar samt inflammationer.
 • Står det härdat fett eller delvis härdat fett på innehållsförteckningen är det ett tecken på att transfettinnehållet är högt. Välj en annan produkt.
NUVARANDE Ät rätt, bränn fett!
NÄSTA Härlig helg med räkor, lamm och jordgubbsmousse