”Det finns gott om sill. Men merparten går i dag till djurfoder och inte till människor.”

Inte långt efter nyheten om att odlad lax innehåller betydligt mindre nyttiga omega 3-fettsyror än vild, kommer så nästa nyhet: sill från Västerhavet är rena hälsobomben. Alla som börjat köpa Omega 3-kapslar har all anledning att tänka om efter den doktors-avhandling från Chalmers som lades fram i början av sommaren. Omega 3-fettsyrorna som bevisats vara bra för såväl hjärt- och kärlsjukdomar som hjärnfunktioner är nämligen inte ensamma om att göra gott i kroppen. Doktoranden Helen Lindqvist har gjort fyra olika studier på sillens hälsoeffekter, tre på människor och en på råttor, och hittat antioxi-danter även i de icke-feta vätskefraktionerna av sill. Det finns alltså antioxidanter som man går miste om ifall man ersätter fisken med fiskoljekapslar. Bland annat är sill mycket rik på vitamin D, selen och vitamin B12, ämnen som de flesta behöver få i sig mer av. Äter man bara omega 3-kapslar och sedan äter sig mätt på mindre nyttig mat finns dessutom risken att man får i sig skräp som man hade sluppit om man i stället ätit sig mätt på fisk.

För den som värnar om miljön är det förstås en extra god nyhet att något som är så nyttigt inte är en bristvara i haven. Tvärtom finns det gott om sill, men merparten av fångsterna går i dag till djurfoder och inte till människor.

Ett lättlösligt problem med sillen är bristen på fantasi när det gäller hur man kan tillaga den. Det är nog få som vill äta inlagd sill tre gånger i veckan  –  se där en utmaning för alla matkreatörer! Ett annat problem är hur vi ska se på strömmingen från Östersjön. Törs vi äta den? Faktum är att Livsmedelsverket börjat luckra upp sin restriktiva hållning. De organiska miljö­gifterna som den feta Östersjöfisken kan innehålla är fortfarande något kvinnor i fertil ålder bör undvika, men för andra ålderskategorier är hälsovinsterna större än riskerna. Omega 3 kan bland annat bromsa demens och förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Att så högklassig föda som sill, strömming och skarpsill i dag fiskas upp för att föda upp laxar och minkar är inget annat än ett resursslöseri.
Isabella Lövin

Bäst just nu

  • Axfood har fått sin första miljöcertifierade och Svanenmärkta butik – Hemköp i Långedrag i Göteborg. Kylanläggningarna drar en tredje­del så mycket energi som tidigare, sopor källsorteras och förpackningsmaterialen är miljövänliga. Tänk vilka miljövinster det blir när alla butiker kommit dit!
     

Sämst just nu

  • Företag som marknadsför sina produkter som ”sockerfria” trots att de är proppade med sötningmedel av olika slag. Livsmedelsverket vill nu skärpa kraven på märkningen.

Isabella Lövin…

… är frilansjournalist med inriktning på människor och miljö. Hon tilldelades Stora Journalistpriset 2007 för sin ”chockerande berättelse om vad människan gör med havet, och till vilket pris”

NUVARANDE Ät mer sill!
NÄSTA Sommarmaten som gör dig smal