Människor som äter snabbt tills de blir mätta riskerar att bli feta. Ett problem som ökar på grund av all snabbmat och bristen på sunda måltidsvanor, skriver Reuters och hänvisar till en ny japansk undersökning.

Över 3 000 personer mellan 30 och 69 deltog i den japanska undersökningen om folks ätvanor. Resultatet som har publicerats i British Medical Journal visar att ätvanorna – och inte bara vad man äter – till stor del bidrar till problemen med viktökning runt om i världen, skriver Reuters.

Äter snabbt
Ungefär hälften av männen och lite mer än hälften av kvinnorna svarade att de åt tills de var mätta. Cirka 45 procent av männen och 36 procent av kvinnorna sa att de dessutom äter snabbt.

Större risk för övervikt
Undersökningen visar att de personer som äter fort till de är mätta har tre gångor så stor risk att vara överviktiga jämfört med de som svarade att de inte åt tills de blev mätta och att de inte åt fort.
Världshälsoorganisationen, WHO, klassar runt 400 miljoner människor som mycket feta – 20 miljoner av dem är barn under fem år.  Överviktiga löper bland annat större risk att drabbas av sjukdomar som diabetes och hjärtproblem.

Ät långsamt
Enligt undersökinngen är billig mat i stora protioner och dåliga matvanor, som att äta framför tv:n, är bidragande orsaker till problemet. Därför bör barn som riskerar övervikt uppmanas av sina föräldrar att äta långsamt och att äta i lugna miljöer, skriver man.