Samla kokböcker med Expressen och Allt om Mat.

Tanken på bakning väcker härliga associationer: den goda doften som sprider sig i hela huset, det fortfarande varma brödet som får smöret att smälta på mackan, den tillfredsställande synen av ett berg nygräddade bullar under bakduken….Frågan är ändå om det inte är upplevelsen av själva baket som får hugade att sno på sig förklädet och plocka fram bakbunken. Att knåda en väljäst deg och forma den till vackra limpor, frallor och bullar – vilken handgriplig form av lycka! Och nedlagt arbete belönas omedelbart med glädjen över att kunna bjuda på hembakat.

I den här boken har vi samlat recept på bröd och kakor från när och fjärran. En del passar bäst till fest, andra vilken vanlig dag som helst i behov av lite guldkant.

Matbröd

Ingredienser och bakmetoder kan variera, men sedan urminnes tider är matbröd en basvara i alla världens kök. I Indien gräddas tunna chapatibröd i stekpanna och i Japan blandar man tång i degen. Kapitlet om matbröd är ett brokigt urval av allt detta goda. Med finns bland annat grekiskt lantbröd, italiensk ciabatta, libabröd från Libanon och ett fantastiskt festbröd med smak av chili och soltorkade tomater. Tänk på att matbröd som får svalna under bakduk blir mjukt och saftigt. Ljust bröd av vete som man vill ha spröd skorpa på ska däremot inte täckas över alls när det svalnar.

Vetebröd

Bröd av vete blir luftigt och fint. Fantasin att smaksätta den söta vetedegen med olika kryddor och fyllningar tog för svensk del fart när kaffedrickandet introducerades under 1800-talet. Då hämtades bland annat inspiration från Schweiz, där duktiga sockerbagare ansågs ha tagit konditorkulturen till nya höjder. I detta kapitel finns också många höjdare med vete som bas:

Välj till exempel mellan fransk brioche med äpplen och romrussin, danska fastlagsbullar och veteknyten med kokos och lime. Och missa inte cinnamon rolls, en amerikansk variant av svenska kanelbullar!

Mjuka kakor

Mjuka kakor är tacksamma för smeten går ofta fort att svänga ihop och sedan sköter de sig själva i ugnen. Att göra egen sockerkakssmet kräver till exempel bara minimalt mer arbete än att använda färdigköpt mix – och då slipper man alla konstiga tillsatser. Flera av bokens mjuka kakor innehåller typiska kändisar sötsakssammanhang, som choklad och olika sorters nötter. Andra utgår från lite ovanligare ingredienser (åtminstone med svenska mått mätt), till exempel rödbetor, dadlar, sötpotatis och chili. Prova gärna kryddiga, engelska mince pies om du gillar lite pyssel. Eller sbrisolona, en klassisk italiensk mandelkaka, om du vill komma lättare undan.

Småkakor

Alla länders gottegrisar har sina småkaksfavoriter och att göra urvalet till detta kapitel har varit ett delikat uppdrag. I dubbel bemärkelse! Förhoppningsvis kan det både ge välbekanta kickar och inspirera till nya smakupplevelser. Bara kakornas namn säger en hel del om variationsrikedomen: nötdrömmar, karamellmaränger, shortbread med apelsinsmak…Här finns dessutom tre varianter på skorptemat med smak av pepparkaka, salta pinjekärnor och apelsin.

En glädjande sak med bakning är pengarna man faktiskt kan spara. Ingredienser som räcker till en hel plåt full av bröd behöver inte kosta många kronor. Visst kan man fylla köksskåpen med hur många kakformar, ballongvispar, kruskavlar och hushållsassistenter som helst; vanligtvis är det ändå inga märkvärdiga redskap som behövs för att unna sig vardagslyxen att baka. En stadig träslev med rak framkant är bagarens bästa vän – lycka till!

Missat någon bok?

Klicka här och köp allihop!

Smakprov ur boken:

Karamellmaränger