VINSKOLAN: Pinot gris – 3 vintips & hur du matchar med mat

Druvan pinot gris finns i många skepnader -- som i torra viner och i söta dessertviner. Pinot gris matchar det mesta på smörgåsbordet och är det perfekta allroundvinet när det bjuds på varierande smaker. Här hittar du tre bra vintips att testa från pinot gris-druvan.

Druvan pinot gris är mest känd från det franska distriktet Alsace, där den förekommer både i torra viner och i söta dessertviner. De söta vinerna går under beteckningar som vendange tardive eller sélection de grains nobles, där druvorna fått en speciell karaktär av ädelröta, så kallad botrytis.

De torra vinerna av pinot gris har generellt en ganska fyllig, lite oljig karaktär med drag av söta äpplen och honung.

Fruktsyran är åt det diskretare hållet, inte alltför framträdande, och alkoholhalten är många gånger ganska hög. Druvan förekommer även på många andra håll i vinvärlden, och vinernas stil avspeglar mycket av växtplats och tillverkningsmetod.

I Italien kallas druvan pinot grigio, och här produceras ofta ganska pigga, aningen kryddiga viner i lättsam stil av tidigt skördade druvor. Det är framför allt i norra delen av landet som druvan odlas.

I Tyskland går druvan antingen under namnet grauburgunder eller ruländer. Den förekommer särskilt i Baden, där vin av druvan brukar vara ett radarpar med den färska vita sparrisen. pinot gris oDlas även i Nya världen och gör succé i bland annat USA, Argentina och Nya Zeeland. Druvan trivs dock inte i alltför varma klimat, eftersom fruktsyran redan från början inte är särskilt markerad.

Matcha druvan pinot gris med mat

Mustig musselgryta med chorizo

En smakrik gryta med sälta och drag passar mycket bra till ett pinot gris-vin med lite rondör och lätt druvsötma. Varken maten eller vinet viker ner sig.

Smörgåsbord

Rimmad, gravad och rökt lax, kallskuret, ostar och grönsaker. Pinot gris matchar det mesta på ett smörgåsbord och är det perfekta allroundvinet när det bjuds på varierande smaker.

Undvik!

Eleganta skaldjursrätter. Här är det lätt att vinet dominerar och de sublima tonerna av färska skaldjur går förlorade.

3 pinot gris-viner att testa

Testa tre pinot gris-viner från olika platser i vinvärlden. Kan man känna något gemensamt drag i vinerna? Hur skiljer de sig åt? Fundera på fruktsyran; är den påtaglig eller mer diskret i något av vinerna? Finns det någon sötma i eftersmaken? Vilken stil föredrar du, och vad skulle du vilja äta till?

1. Mezzacorona Pinot Grigio Riserva 2015 (2412), Trentino, Italien, 89 kr.

Toner av päron och citrus. Lätt kryddig ton och trevlig fräschör.

2. Brancott Estate Living Land Series Pinot Gris 2016 (6323),

Marlborough, Nya Zeeland, 99 kr.

Ekovin med lätt kryddiga toner, inslag av gråpäron och lite citrus.

3. Pinot Gris Patergarten 2013 (82879), Alsace, Frankrike, 219 kr. Smakrikt med lite oljig ton, kryddigt och lätt parfymerat.

Fler artiklar från Vinskolan:

4 bästa vinerna från Grekland

Allt om druvan nebbiolo

Allt om viner från Châteauneuf-du-Pape

Moscatel de Setúbal – 3 vintips & hur du matchar med mat

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!