Foto: Jupiter + respektive producent.

Vinland på väg framåt

Nya Zeeland vinner mark hos de svenska vinkonsumenterna. Förra året ökade försäljningen med 50 %.

Är du sugen på att testa vin från ett vinland i stark utveckling? Testa Nya Zeeland. Du kanske inte tänker på det men en hel del storsäljande vinflaskor kommer från Nya Zeeland eller vad sägs om märken som Saint Clair, Stoneleigh och Two Tracks? Landet har utvecklats in vinproduktion enormt de senaste 20 åren och fler och fler upptäcker vinerna - kanske främst de vita men även de röda.

Landet har bland annat världens sydligaste vinområde, Central Otago, där man framförallt odlar pinot noir men även andra druvor som gillar det omväxlande klimatet med kalla vintrar och varma somrar.

Det största vinområdet i landet heter Marlborough och här är det framförallt viner gjorda på druvan sauvignon blanc som fått bästa renommé. Detta beror så klart på flera saker men delvis kommer berömmelsen sig av att den kände vinskribenten Oz Clarke hävdade att viner på den druvan var bäst just i Marlborough. Bäst i världen alltså! Här odlas även chardonnay, riesling och pinot noir med gott resultat.

I Sverige har vi än så länge ingen större törst efter de nya zeeländska druvjuicerna, under förra året drack vi omkring 700.000 liter vilket motsvarar 0,4 procent av den svenska vinmarknaden. Men utvecklingen är positiv, ökningen under förra året var 50 %-ig. Framtiden verkar se ljus ut för de nyazeeländska vinproducenterna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!