<p>Therese Schultz &auml;r vd p&aring; branschorganisationen Svenska &auml;gg.</p>

Therese Schultz är vd på branschorganisationen Svenska ägg.

Foto: Svenska ägg

Vi äter fler ekoägg

Till påsk äter vi upp alla ägglager i hela landet. Och vi väljer mer och mer ekologiska.

I genomsnitt äter svensken ett halvt ägg om dagen, men på påskafton äter vi svenskar sammanlagt 6 miljoner ägg - i timmen. Vi kan vara stolta över våra ägg, för de är bäst i hela EU. Våra höns mår bäst och vi, tillsammans med Luxemburg, är de enda länderna som kan garantera salmonellafria ägg. Förra året fortsatte också trenden med ökad produktion av ekologiska ägg. 

- Nu är 10 procent av alla ägg ekologiska, säger Therese Schultz, vd på branschorganisationen Svenska ägg. 

Det är en trend som ökat sedan en tid. 

- För 3-4 år sedan var runt 6 procent ekologiska och så hade det varit under en lång tid innan, säger Therese som tror att trenden de senaste åren beror på det allmänna intresset för det ekologiska. 

- Äggproduktion har alltid varit bra på att anpassa sig till efterfrågan.

Vi valde antingen eller förra året

Nu har flera frigående produktioner lagt om till utomhusvistelse och följt andra reglar för att bli ekologiska och så har några nya startat. Men om vi kommer äta ännu mer ekologiska ägg i framtiden är svårt att sia om. 

 - Förra året ökade ekologiska ägg och på samma gång ägg från höns i inredda burar. Det dyraste och det billigaste, vi valde antingen eller, berättar Therese. 

Till påsk är behöver vi inte oroa oss för att bli utan ägg. 

- Till påsk finns det ägg, men veckan efter är det helt tomt i packerierna. De löser det genom att ha ett överskott veckorna innan påsk, som andra delar av året går till produktindustrin, säger Therese Schultz.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!