"Våga ta in färg när du dukar"

Catharina Lindeberg-Bernhardsson är expert på att duka. Dukningen spelar lika stor roll som maten - och det är ett sätt att få igång samtalet.

Dukning är än så länge inte så stort i Sverige. Vi ställer fram en ljusstake, en vas med tulpaner och lägger upp pappersservetter med vackra mönster på. Sen anser många att det är klart. Allt det här kan med små medel förändras till att bli en vackert arrangerad dukning.

- Man blir glad av ett dukat bord. Och det sätter igång en diskussion. Speciellt om du redan med inbjudningskorten och sedan i entrén har tänkt på något snyggt arrangemang, säger Catharina som vid sin entré hade lagt upp vackra kvistar och lövarrangemang när vi hälsade på. Och det var precis det vi började prata om när vi kom in.

- De fungerar som en isbrytare. Jag jobbar också mycket med teman och låter de gå som en röd tråd genom allt. Man ser att folk uppskattar att man dukar.

Dukningen på bordet kan leda till att konversationen kommer igång på en middag. Man har något att prata om.

-  Ställ inte upp för höga ljusstakar på bordet så man inte ser varandra. Då får du välja riktigt höga ljusstakar eller låga blomsterarrangemang, säger Catharina som har dukat alla typer av bord. Nu senast arrangerade hon ett påskbord på varuhuset NK i Stockholm. Hon har också skrivit två böcker om dukning, och en tredje är på gång. Hon håller även kurser, i Stockholm och i Torekov.

- Det är fler och fler som intresserar sig för dukning och blomsterarrangemang.

En grupp som inser betydelsen med ett dukat bord är krögare.

- De tycker att dukningen är så viktig. Helheten är viktig för dem.

Hur bordet är dukat betyder mycket för den totala matupplevelsen.

- Med en fin dukning kan maten spela något av en biroll också. Då glider uppmärksamheten från tallriken och ut på bordet.

- Man kan också tänka på att kombinera mat och dukning och faktiskt duka med något som sedan kan ätas. Man kan också duka utifrån matens färg, gå till grönsaksdisken och pynta därifrån.

Catharina kan hitta inspiration från alla håll. Trenderna i tidningar och på catwalken ger alltid idéer men också en tavla typisk för barocken.

- Det är spännande att se hur de byggde upp borden, vilka grönsaker de använde och hur de använder färgerna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!