Vad tror du att siffran på din brödrost står för? Det var inte lika självklart som vi trott

Jag har, sen barnsben, ställt min brödrost på "3" för att få den perfekta frukostmackan. "3" har betytt "lagom och gyllenbrunt". Men så kom den här tweeten och ställde allt på ända:

 

Enligt tweeten styr ratten på rosten alltså inte hur intensiv rostningen ska vara, utan bara hur länge brödet ska vara nere i rosten. Enligt den ska min "3" alltså vara tre minuter.

Den har till hälften rätt.

– Siffran du ställer in styr inte värmen utan hur länge brödet ska vara nere men det går inte att säga att "3" är tre minuter, säger Gunnar Bronzelius, produktexpert på Electrolux.

Siffran finns där för att vi som rostar ska ha något att förhålla oss till, typ tänka att "3" blir alltid lagom.

Men min "3" är inte konstant.

Resultatet varierar, beroende på tillverkare och modell samt brödets form, temperatur, storlek och sötma. Ett sött bröd rostas snabbare, ett bröd med mindre socker tar längre tid att rosta.

Och som om det inte vore nog:

– Rosten ärver dessutom värme ju fler skivor du rostar, så om du ska rosta mycket kan det vara bra att vrida ner tiden vartefter. Då kanske din trea blir en tvåa i stället, säger Gunnar Bronzelius.

Mer exklusiva modeller har sensorer som reglerar värmen för jämnare rostning, eller en timer som visar hur lång tid det är kvar på den rostningsgrad du valt. Men för egen del tvingas jag ta adjö av min kära "3" och konstatera att världen blivit lite mindre trygg.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!