Foto: Jupiter.

Vad dricker man till cava?

Är cava den perfekta fördrinken? Gunilla Hultgren Karell tipsar.

Fråga:

Vi ska ha en middag och bjuda ett 30-tal gäster på vin före maten. Vi vill gärna ha någor mousserande som känns extra festligt. Tycker att champagne blir väl dyrt och funderar på att välja en spansk cava. Ska man välja en torr eller en mer söt? Och vad passar att servera till?

- Magdalena, Karlskoga

Svar:

Satsa på en bra, riktigt torr ("brut") cava och servera den ihop med tapas. Tunna skivor av den spanska skinkan pata negra eller riktigt fin parmaskinka är till exempel gott till. Vitlöksfrästa skaldjur, oliver och ostar, till exempel manchego, är inte heller dumt. Grundregeln är alltså att salta tilltugg passasr bäst till en torr cava och sötare tilltugg passar till en söt ("seco") cava.

- Gunilla Hultgren Karell

Vad vet du om cava? Här är en snabbkurs!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!