Foto: Respektive producent + Jupiter.

Upptäck starkvinerna!

Testa ett starkt vin! NU! Det tycker Jan Holmström som rekommenderar en vandring bland de starkare sorterna.

Vinvärlden är lite som musikvärlden. Å ena sidan finns det viner/artister som säljer hur mycket som helst utan att äga någon kvalitet/talang alls och å andra sidan finns det de som aldrig får den uppmärksamhet de förtjänar.

Jag har länge listat starkiner som ett av flera förlorade slag. Försäljningen är redan liten och blir allt mindre, trots att kvaliteten, även med en högre alkoholskatt, är extremt hög i förhållande till kostnaderna.

Ändå kan jag inte ge upp striden helt, utna måste slå ett slag för dess fantastiska viner. Passa på att njuta av en fino och en palo cortado, eller kanske en sirapssöt Pedro Ximenes från Jerez. Njut av ett glas madeira eller en makalös Moscatel de Setúbal och förundras över intensiteten i vinernas kung; vintage port.

Då har ni klarat av klassikerna. Ändå återstår kryddig commandaria från Cypern, intensiva under från Maury och Banyuls, muscat från Grekland och Frankrike, portvinstypiska viner från Sydafrika och Australien, mulliga viner från Yecla i Spanien kallade monastrell och eleganta torra marsalaviner. 

Det här är på sikt utrotningshotade storheter om vi inte återupptäcker dem. Ta vilket av dess viner som helst och prova det tillsammans med de saftiga plommon som mognar nu.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!