ANNONS

Innehåll från Ticino Tourism

Foto: Oleh_Slobodeniuk

Upptäck Schweiziska solpärlan Ticinos matkultur

Soliga Ticino i södra Schweiz har en rik mat- och dryckeskultur som bjuder på en genuin känsla och smakrika delikatesser.

Bland höga berg och antika byggnader möts också palmer och modern arkitektur i kantonen Ticino, som fått smeknamnet Schweiziska rivieran för sitt solsäkra läge. Ticino ligger i södra Schweiz och är den del av landet som till det mesta är italienskspråkig. Detta genomsyrar kantonen i mer än bara vilket språk man hör när man strosar längst gatorna – det har också till stor del påverkat matkulturen med dess influencer från Medelhavet.

Det finns en massa mysiga matmarknader där man kan köpa lokala delikatesser. Foto: Mercato-Bellinzona_SwitzerlandTourism

Matkulturens historia

Matkulturen har utvecklats under många år för att nå dit den är idag. Innan man införde kantoner i Schweiz år 1803 var Ticino en bonderegion. Böndernas måltider bestod då till det mesta av potatis, bröd, polenta, mjölk, ost och kastanjer. Och för att förr i tiden hålla vin, ost och korv färskt under de varma sommarmånaderna uppfann man i Ticino kylar som fungerade utan elektricitet. Man använde det som kallas ”grotti”, inne i bergen, eftersom temperaturen där håller sig kylig året om.

Idag är inget så karaktäristiskt för Ticino som en ”grotto”. En enkel taverna som ligger naturnära så man kan sitta i skuggan av träden medan man äter de lokala delikatesserna; hemgjorda korvar som salami och mortadella, risotto, ostar, minestronesoppa, polenta och rostbiff. Men det är inte bara på pittoreska grottos som matkulturens arv uppehålls. Även på moderna restauranger använder kockarna de klassiska råvarorna, som de kombinerar på kreativa sätt med det italienska köket.

Ät en god plockmiddag på någon av Ticinos grottos. Foto: Switzerland Tourism/Olivier Walther

Merlot i fokus

I Ticino står Merlot-druvan i centrum när det kommer till vin. Över 80 procent av de druvor som odlas och används är Merlot, som ger fruktiga vita viner och karaktäristiska röda. Druvan mognar runt mitten av september och är då rund och medelstor, med en blåsvart färg. Man tror att namnet Merlot kommer från det franska ordet för koltrast, merle, eftersom färgen på den mogna druvan är densamma som fågelns fjädrar. Ta chansen att besöka en, eller flera, vingårdar och gå på vinprovning. Om du har tur kan du även få chans att hjälpa till med skörden.

Besök en vingård eller ett bryggeri och lär dig mer om Ticinos drycker. Foto: Luca-Crivelli

Bakom nästan varje hörn i Ticino hittar man även bryggerier. Det finns många craft beers med spännande aromer och på vissa bryggerier kan man även provsmaka ölet direkt från tunnan innan det hamnar i en flaska. Öl har tillverkats i Ticino sedan 1800-talet och är därför en stor del av kantonens matkultur.

En resa till Ticino ger möjlighet till att få upptäcka både en spännande matkultur och en solig del av Schweiz.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Ticino Tourism och ej en artikel av Allt om Mat

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!