Lägg i apelsinskivor vid serveringen.
Lägg i apelsinskivor vid serveringen. Foto: Svante Sjöstedt

Uppesittarkväll med skinka och godispyssel

Dan före dopparedan är julens kanske mysigaste tid. Vi pyntar och fejar och lagar den sista julmaten. Här är några tips på snabba sista minuten-snapsar och recept som kan behövas denna kväll.

JULSNAPS MED PEPPARROT (1 sats)

En snabbgjord snaps som passar till julbordet.

Ingredienser

0,2 st pepparrot, 1 cm

3 dl brännvin special

0,5 tsk honung

Tillagning

1. Skala pepparroten och lägg hela biten i brännvinet. Häll i honungen.

2. Låt pepparroten ligga i 6-7 timmar, ta sedan upp den och släng den.

3. Häll upp på fin flaska.

SAFFRANSSNAPS (7 dl) 

Den gyllengula snapsen är smaksatt med citron, apelsin och saffran.

Den serveras väl kyld och passar även utmärkt som drink.

Ingredienser

70 cl brännvin special, flaska

1 st citron

1 st apelsin

1 g saffran, 2 paket

Tillagning

1. Häll brännvinet i en stor flaska eller burk med lock.

2. Tvätta frukterna väl. Skala dem tunt med potatisskalare så skalet inte kommer med. Lägg skalen samt saffran i spriten och låt det stå över natten.

3. Sila spriten genom ett kaffefilter och häll den i en flaska. Låt snapsen stå kallt tills den ska serveras.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!