Foto: Daniel Nilsson

Tyska forskare smaktestar flygplansmaten

Därför ska du äta tomatsås och välja Amarone på planet.

Att maten som serveras på flygresan för det mesta är mer eller mindre smaklös har säkert de flesta erfarit. Men vad det egetligen är som händer med maten när den når högre höjder?

I Tyskland har man nu gjort smaktester i en av världens största lågtryckskammare - Fraunhofer Institute for Building Physics. Under förhållanden liknande dem på 10 000 meters höjd har testpersoner provat gourmeträtter och jämfört med hur de smakar "på marken". Salt och sött tycks blekna först, medan syrliga och bittra smaker dröjer sig kvar.

— Tomatsåser klarar sig bra, men en citronsås till exempel kan behöva mindre syra och mer kryddor. Gräddsåser är känsliga och blir bara menlösa, konstaterar Florian Mayer på Fraunhofer till Wall Street Journal.

Ett av de största problemen när det gäller flygplansmaten är enligt forskarna att den torra kabinluften torkar ut slemhinnan i näsan. Detta försvårar för luktsinnet, och eftersom upp till 80% av vad vi tror är smaker egetligen är dofter är det kanske inte så konstigt att man behöver den där extra saltpåsen.

Även viners karaktär förändras på hög höjd - vilket sommeliern Del Monego fick erfara när han provade ett alkoholstarkt Amaronevin under flygplanstryck.

— Det perfekta flygplansvinet — på marken är det ett väldigt kraftigt vin, men i luften smakar det lätt, säger han.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!