Testa nya ISO-dieten en vecka

Du får äta mycket, bli mätt och ändå tappa i vikt! Så fungerar nya ISO-dieten

Här är meny för en hel vecka:

Måndag

Frukost: 2 ägg, 50 g hårdost (max 10 % fett), 250 g bär eller frukt.

Lunch – Kycklingsallad

200 g färdig kyckling

150 g kokt potatis

1 stor tomat

20 g purjolök

4 rädisor

Lite kapris

2 msk vinäger

1 msk olivolja,

Salt & peppar

Några ärtskott

Så gör du: Blanda grönsaker med kycklingen. Blanda vinäger, olivolja och salt och peppar. Häll över salladen. Garnera med ärtskotten.

Mellanmål: 1/2 frukt, 125 g keso.

Middag – Pannbiff

200 g nötfärs

2 krm salt

1 krm svartpeppar

2 vitlöksklyftor

20 g sallad

80 g majskorn

100 g tomat

Så gör du: Blanda nötfärs (10 % fett), salt och peppar. Pressa i vitlök. Forma till biffar. Stek. Ät med sallad, majs och tomat.

TISDAG

Frukost: 2,5 deciliter osötad lättyoghurt, 1,5 deciliter lättkesella, 150 g bär, 20 g nötter. Blanda kesella och yoghurt, toppa med frukt och nötter.

Lunch – Tonfisksallad

150 g tonfisk

100 g sojabönor

100 g majskorn

60 g avokado

Vinäger

Örtsalt, svartpeppar

Så gör du: Lägg upp tonfisk, kokta sojabönor, majs och avokado. Krydda med salt, peppar och vinäger.

Mellanmål: 50 gram färska fikon, 40 gram hårdost (< 10 % fett), 2 dl jordgubbar.

Middag &ndash; Regnbåge med sallad

200 g regnbågslax

125 g äpple

70 g tomat

50 g spenat

40 g sallad

1 msk vinäger

salt och peppar

ev örtkryddor

Så gör du: Lägg fisken på plåt, strö ev över örter. Tilllaga i ugn på 100 grader i 45&ndash;50 min. Hacka och blanda salladen. Häll över vinäger, salt & peppar. 

ONSDAG

Frukost: Gör gröt på 40 g havregryn, tillsätt 35 g hela linfrön mot slutet, toppa med ett par matskedar bär. Servera med 2 dl minimjölk och 2 kokta ägg.

Lunch &ndash; Fruktsallad med keso

250 g frukt

10 g hasselnötter

2,5 dl keso

1 dl lättkesella

Så gör du: Blanda skuren frukt. Strö över krossade nötter. Servera med Keso och lättkesella blandat.

Mellanmål: 100 g keso (1 dl), 5 g mandel (5 st), 65 g äpple, kanel.

Middag &ndash; Fisksoppa

125 g lax

125 g torsk el sej

70 g morot

50 g potatis

100 g gul lök

fisk-/grönsaksfond 

en nypa persilja

1&ndash;2 vitlöksklyftor

torkad basilika

Så gör du: Dela morot, potatis och lök. Täck med vatten och koka med fond tills potatisen börjat mjukna. Tillsätt persilja och fiskbitar. Sjud 5&ndash;6 min. Tillsätt pressad vitlök, basilika.

TORSDAG

Frukost: Omelett på 2 ägg + 2 äggvitor, stek i lite olivolja. 100 g tomat + 200 g jordgubbar.

Lunch &ndash; Kokt lax med bönröra

120 g lax

400 g tomatkross

150 g bondbönor

2 vitlöksklyftor

Chili, persilja

Så gör du: Sjud laxen.Värm tomatkrossen, tillsätt kokta bondbönor, vitlök, kryddor.

Mellanmål: 40 g hårdost (< 10 % fett), 30 g paprika, 5 g valnötter, 1/2 frukt.

Middag &ndash; Potatisomelett

70 g potatis (kokt)

Purjolök

2 ägg & 3 äggvitor

1 dl minimjölk

30 g riven hårdost

Salt & peppar

Persilja

Så gör du: Blanda ägg, äggvitor mjölk och ost (< 10 % fett). Salta och peppra. h Häll i ugnspanna, med potatis och purjo. Grädda i 100-150, tills ytan stelnat. Servera med grönsallad.

FREDAG

Frukost: Omelett på 2 ägg +2 äggvitor, stek i olivolja. 1 tomat + jordgubbar.

Lunch &ndash; Strömming i folie 

180 g strömming

70 g morot

150 g kokt potatis

Dill samt persilja

70 g röd eller gul lök

Salt

Svartpeppar

Så gör du: Skär morot & potatis. Lägg på folie &ndash; lägg fisken på. Krydda. Lägg skuren lök på. Vik till ett paket. Grädda i ugn på 200 i 

ca 20 minuter. 

Mellanmål: 100 g keso (1 dl), 5 g mandel (5 st) 65 g äpple, kanel.

Middag &ndash; musslor m nötter/ost

500 g musslor

grönsaks-/fiskfond

Ett fång persilja

1 msk paprikapulver

3 vitlöksklyftor

2&ndash;3 msk vinäger

2 tsk torkad basilika

45 g hårdost

15 nötter

Så gör du: Tvätta musslorna. Kolla att de är fräscha. Koka rikligt med vatten. Tillsätt fond, kryddor och vinäger. Koka musslorna tills de öppnat sig. Ät med nötter & ost (< 10 % fett).

LÖRDAG

Frukost: 2,5 dl keso, 1 frukt.

Lunch &ndash; Kycklingsoppa

160 g kycklingfilé

40 g glasnudlar

70 g färsk svamp

90 g hackad tomat

40 g skivad purjo

Grönsaksfond

Lite chili & ingefära

1 vitlöksklyfta

2 tsk olivolja

Så gör du: Skär kyckling och täck med vatten i gyta. Koka i 5 min. Lägg i nudlar &ndash; koka i 10 min. Tillsätt svamp, tomat, purjo och fond. Koka c a 5 min. Lägg i kryddor, olja & pressad vitlök. 

Mellanmål: 50 g färska fikon, 40 g hårdost (< 10 % fett), 2 dl jordgubbar.

Middag &ndash; Potatissallad & rostbiff

150 g rostbiff

70 g potatis (kokt)

10 körsbärstomater

1 näve rucola

2 tsk olivolja

2 tsk dijonsenap

2 tsk vinäger

Salt & peppar

Så gör du: Hacka rostbiff, lök potatis, och halvera tomaterna, skölj rucolan och blanda allt. Blanda dressing på olja, senap, vinäger, salt och peppar.

SÖNDAG

Frukost: Gör gröt på 40 g havregryn, tillsätt 35 g linfrön, toppa med ett par msk bär. Ät med 2 dl minimjölk och 2 kokta ägg.

Lunch &ndash; Rostbiff med bönsallad

100 g rostbiff

100 g kikärtor

50 g svarta bönor

400 g oliver

1 stor tomat

1 vitlöksklyfta

Lime

Svartpeppar & salt

Så gör du: Blanda kokade kikärtor, bönor, oliver, hackad tomat och vitlök. Smaksätt med lime, peppar & salt. Servera med rostbiff i skivor.

Mellanmål: 50 g lättkesella, 65 g bär, 1 ägg.

Middag &ndash; Oxfilé

100 g potatis

150 g oxfilé

70 g sparris

70 g haricots verts

2 tsk olivolja

1 msk vinäger

Salt & peppar

Så gör du: Koka potatis. Stek oxfile ihop med sparris och haricots verts.Servera med dressing på olivolja, vinäger, salt & peppar.

Läs mer om ISO på expertens egen blogg här

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!