<p>Det nya l&auml;romedlet &auml;r &auml;ven t&auml;nkt att kunna anv&auml;ndas av etablerade bagare och privatpersoner. Det kommer i en serie som heter Praktiskt gastronomi, d&auml;r &auml;ven servering har f&aring;tt en egen bok.</p>

Det nya läromedlet är även tänkt att kunna användas av etablerade bagare och privatpersoner. Det kommer i en serie som heter Praktiskt gastronomi, där även servering har fått en egen bok.

Foto: Liber

Tävlingar kan locka fler till att bli bagare

Det finns för få bagare i Sverige i dag, men nu kommer ett nytt läromedel och bredare utbildning.

Fler och fler unga studenter som utbildar sig inom restaurang kan tänka sig att bli bagare. Men än är det allt för få. 

- Det är svårt att få tag i duktiga bagare i dag. Oftast måste bagerier ta in kockar och lära upp dem till duktiga bagare, säger Mats Jonsson, gymnasielärare vid Tumba gymnasium och medförfattare till nya läromedlet "Praktiskt gastronomi. Bröd för bageri och restaurang" (Liber).

- Vi skulle behöva mer tävlingar och mer media kring bagarna, som det är med kockarna i dag, för att göra yrket med populärt, säger Mats som berättar att bageriutbildningen nu ska breddas.

- Brödet blir ju allt viktigare på restauranger och brödet blir också en större del av måltiden, säger han.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!