<p>Katjas ostmuffins med lax blev en snabb favorit.</p>

Katjas ostmuffins med lax blev en snabb favorit.

Foto: Thomas Yeh

Tapas på svenska

Smakrik prästost, grevé och svecia är fantastiska ingredienser i både varma och kalla rätter. Här bjuder Katja Palmdahl på läckra osttapas med svenska hårdostar i stället för internationella kändisar som parmesan och pecorino i huvudrollen.

Pesto

Potatismuffins med räkor

 Tortilla med rostad sötpotatis

 Ost- och olivtapas

 Liten Caesarsallad

Nytt märke ska visa smaken

Ostfrämjandets nya runda märke ”Smakstyrka” visar enkelt hur stark osten är. Ju mer ifylld smakklocka desto starkare ost.

Ostarna bedöms utifrån en tolvgradig skala. Så på en riktigt stark ost med styrkan elva är nästan hela smakstyrkemärket ifyllt.

Alla sinnen samverkar när man smakar en bit ost. Svenska lagrade hårdostar kan vara salta, söta, syrliga. beska, nötiga, knastriga och ha mineraltoner. Märkningen på en ost visar den sammanlagda upplevelsen av ostens styrka.

Tyvärr står inte smakstyrkan i siffror på förpackningen. Den exakta siffran hittar man däremot på www.ostframjandet.se, där närmare 100 olika svenska ostar finns bedömda.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!