Foto: Ecofuel + Jupiter.

Tanka bilen med vinslatten

Häll slatten i en etanolmaskin och tanka bilen. Möjligheten finns i USA.

Hade du fest i helgen? Blev det mycket att hälla ut i vasken? Mycket kvar på tallrikarna? I framtiden kanske du kan köra din bil på festresterna.

Det är amerikanska företaget E-fue, som tillverkar maskiner för etanolproduktion, som nu har gjort en etanolmaskin för hemmabruk - en Micorfueler. Omvandlingsstationen matas med rester och resultatet blir - etanol!I Kalifornien
har företaget E-fuel sedan tidigare samarbetat med flera stora bryggerier om att omvandla deras restprodukter till etanol, etanol som sedan tankas i bilar.  Efter att ha testat uppfinningen i stor skala så har företaget nu tillverkat små omvandlare som kan placeras hemma i vanliga hus.

Företaget tror stenhårt på sin idé och uppenbarligen gör många andra det också, det finns försöksverksamhet i en tredjedel av staterna i USA och i flera stater ger myndigheterna rabatter till de som installerar en maskin.

Ett av bryggerierna som samarbetar med etanolproducenten är kaliforniska Sierra Nevada som även säljer öl i Sverige. Deras restprodukter, som tidigare användes som djurfoder, används nu som råmaterial i etanolframställning och om försöken faller väl ut är tanken att deras lastbilar i framtiden ska köras på egentillverkad etanol.

I dagsläget finns det bara några få etanolmaskiner för hemmabruk i bruk men en av dem står hemma hos Chris Ursitti, som bor i Kalifornien. Han säger till Los Angeles Times att systemet är enkelt:

- Det är bara att öppna på locket och slänga i avfallet och sedan är det bara att tanka bilen och köra.

Enligt Ursitti har han bara kört sin bil på E-fuel sedan han installerade den i juni i år. Återstår att se om uppfinningen är lösningen för bensinberoende bilägare. Bilkörning och alkohol kan kanske komma att bli en bättre kombination i framtiden?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!