Artikeln innehåller annonslänkar

Foto: ©alexgukalov - stock.adobe.com

Tablescaping – guide till trendig dukning

Spektakulära dukningar har synts allt oftare på sociala medier de senaste åren. Och under 2020, då vi tillbringade alltmer tid i hemmet, blev vår lust att duka extra fint större än tidigare. Och den här typen av dukning kallas för tablescaping – läs mer om det här!

Tablescaping* innebär kortfattat att man dukar bordet till ett böljande landskap av servetter, ljusstakar, porslin, blommor och andra dekorativa detaljer.

Tablescaping är inget nytt. I alla tider har lusten att duka fint efter säsong , högtid och tema funnits, både hemma och på allt från t ex julbord och pressträffar till Nobelfesten, men ordet ska ha myntats 2003 av den amerikanska tv-kocken Sandra Lee Christiansen. Att vi de senaste åren fotograferat och publicerat våra måltider i sociala medier vittnar om att vi gärna visar upp vad vi äter. Och 2020, när vi tillbringat allt mer tid i hemmet till följd av Coronapandemin, har just tablescaping fått ett ordentligt uppsving.

RAW middagstallrik i handgjort stengods från Aida, Bagaren & Kocken. Läs mer och köp här!

Frukost- och middagsbordet fylls med matchande tallrikar staplade på varandra, linneservetter i fantasifulla vikningar, blomsterarrangemang, glas, dukar och dekorativa inslag som glaskulor, stenar, kottar eller vad du har till hands. Ett vanligt arrangemang har enligt Louisa Preskett på Maison Margaux, återkommande tre av allting - tre tallrikar, förrätt, varmrätt, dessert t ex, tre glas, tre bestick, tre typer av blommor osv. Självklart fungerar det lika bra med en uppsättning glas, bestick och tallrik - huvudsaken det är omgärdat av något extra, alltså en slags "inredd" dukning. Ett fint saltkar, en karaff med matchande vattenglas, några torkade grässtrån i en vas - the sky is the limit!

Kronan på verket vad gäller tablescaping är servetten. De kan kan vikas, rullas, placeras i servettring och formas i fantasifulla kreationer som ger dukningen en extra dimension. Tyg är att föredra men papperservetter i lite tjockare material fungerar också.

Servettring "Prick" i lergods, formgiven av Amanda Tunved, Designtorgetf. Läs mer och köp här!

På samma tema dyker det också upp bilder på trayscapes på sociala medier - vilket innebär en vackert dukad bricka

Tablescaping är något alla som är intresserade av matlagning och ett fint hem kan ägna sig åt, vad som framförallt krävs är tid och fantasi. Vi har alla glas och porslin hemma och servetter är en produkt som inte kostar alltför mycket.

Handgjort uppläggningsfat i sten från Lene Bjerre, KitchenTime. Läs mer och köp här!

Enligt en trendrapport genomförd av Food & Friends har bl a försäljning inom just dukning och hemelektronik fått ett rejält uppsving under Coronapandemin och möjligen är vårt nyväckta intresse för tablescaping en förklaring till det. Under pandemin stannar vi hemma och lagar mat och tid finns att servera den på ett extra fint dukat bord. Eller bricka.

Tygservett "Wille" från Broste Copenhagen, Cervera. Läs mer och köp här!

Servett i 100% lin från Linneverket, KitchenTime. Läs mer och köp här!

Servett i 100% FSC- och Svanenmärkt papper, Designtorget Läs mer och köp här!

Glasunderlägg i skiffer från Dorre, Cervera. Läs mer och köp här!

Glasunderlägg från Designtorget. Läs mer och köp här!

Mer inspiration hittar du på bl a Instagram om du söker på #tablescapes och #tablescaping

Källa: The Guardian, Wikipedia, Stylist

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!