Foto: Holger Edström

Svenskt julöl med härliga smaker

Vi har testat fem svenska julöl som ger mersmak.

Sällan är väl den mörka lagerölen så populär som till jul. De klassiska smakerna i den säsongsfyllda ölen är mörka, dova och lite jordiga toppade med sötma och lite kaffe och choklad.

Här presenterar vi 5 julöl från svensk horisont, alla funkar bra till stora delar av julbordet och gör inte alltför stora hål i plånboken. Samtliga finns även i större mängd på Systembolaget, du riskerar alltså inte att åka i onödan.

1. Mariestads Julbrygd (11338) 5,8 %, 16,90 kronor, 50 cl

Ett av Sveriges populäraste öletiketter har lyckats med sin julvariant i år. Klassiska jultoner med choklad, kaffe och och en mild beska som balanserar det söta. Bra pris för ett allmänöl som funkar till både mat och sällskap.

2. Grebbestad Julöl (11371) 5,2 %, 19,90 kronor, 50 cl

En mörk, söt och kolamjuk ölvariant som är bra till skinkan och Jansson men inte gör bort sig till de sötare rätterna. Knäck och kaffe i smak och doft och bättre än många av sina svenska julkollegor. Lite dyrare men klart prisvärd.

3. Eriksbergs Julöl (11329) 5,2 %, 16,50 kronor, 50 cl

Ett standardöl till bra pris som med god kvalitet och balanserade smaker klarar många av julbordets rätter. Choklad, lakrits och aprikos i milda toner, funkar bra till köttet och julgodiset men gör inte bort sig till sillen. Ett prisvärt volymöl som passar de flesta.

4. Åbro Sigill (11306) 6 %, 18,90 kronor, 50 cl

Vill du tänka på miljön i juletid ska du välja Åbros variant. Inte ett dumt val på något sätt eftersom ölet presterar ett lagom register till maten. Tillbakahållen sötma men med lite sirapstoner som klingar väl med rödkål, skinka och kötträtterna. En snygg variant om än inte så uppseendeväckande.

5. Nils Oscar Kalasjulöl (11300) 5,2 %, 19 kronor, 33 cl

Nils Oscars Kalasöl har för många blivit en åretruntfavorit och den mörka jullagern är minst lika lyckad - en frisk och pigg variant som är mindre söt än många av sina konkurrenter. Lika bra som innehållet är flaskans yttre, en sober uppenbarelse som inte går bort sig bland julmatens bruna, röda och rosa toner. Snygg och delikat till det mesta på julbordet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!