Skinkan ligger i sitt kokspad för den som önskar göra traditionellt dopp i grytan.
Skinkan ligger i sitt kokspad för den som önskar göra traditionellt dopp i grytan. Foto: Lars Paulsson

Svenskarna vill ha svenskt kött

Svenskarna tänker mer engagerat och väljer kött från Sverige.

Vi svenskar älskar vår julskinka. En årlig undersökning från företaget Scan visar att 95 procent äter eller i varje fall serverar skinka till jul. Undersökningen visar också att 72 procent vill att skinkan ska vara svensk. Svenska skinkor innebär kortare transporter och är på så vis ett miljövänligt val.

LRF, lantbrukarnas riksförbund, rapporterade i går att den totala köttkonsumtionen har minskat i Sverige, med 3,3 procent. Men av det kött vi äter är 10 procent mer från Sverige. Vi äter alltså mer svenskt kött.

– Ett ökat engagemang hos konsumenterna gör att korta transporter, god djurhållning och hög livsmedelssäkerhet växer som konkurrensfaktorer. Och här har importerat kött svårt att konkurrera, säger LRFs förbundsordförande Lars-Göran Pettersson i pressmeddelandet.

Vi äter mer lammkött

Största ökningen var svenskt lammkött, som ökade med 20 procent och den totala konsumtionen av lammkött ökade med 1,8 procent. Man kan säga att svenskt kött tar marknadsandelar just nu.

– Självklart spelar priset roll, men vi ska inte underskatta det miljöengagemang som genomsyrar samhällsdebatten, säger Lars-Göran Pettersson.

Tredjedel vill ha ekologiskt

Vad gäller julen så visar Scans undersökning att vi även där är väldigt svenska. 56 procent vill ha ett traditionellt julbord och 39 % föredrar ett julbord med en blandning av nya och traditionella smaker och rätter. Och skinkan får gärna vara klimatmärkt (22 procent) och ekologiskt (27 procent).

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!