Foto: Jupiter.

Svenska vintrender

Vet du vad du dricker? Vi vet....Det kan finnas
roligare saker i livet än att läsa statistik från Systembolaget men då har du tur, vi har gjort det åt dig. Och tycker man om vin och öl så kanske det kan vara roligt att veta hur en vanlig systemkund beter sig i kassan.

60-69 - det är intervallet som de allra flesta köper vin i. Var fjärde flaska som bärs ut från Systembolaget kostar mellan 60 och 69 kronor, var femte kostar mellan 50 och 59 kronor. Kostar flaskan mer än 100 kronor så lockar den bara var tionde köpare.

Att Sydafrika är landet nummer 1 när det gäller vin i Sverige förvånar väl ingen numera men lite förvånande är kanske att populariteten fortsätter öka. Under 2009 köpte vi 35 miljoner liter vin från Sydafrika, en ökning med 33 procent. Än mer lär det bli i år när fotbolls-VM ska spelas i Sydafrika.

Näst mest vin köper vi från Italien, tredje mest från Australien och på fjärde plats i vinligan landar Spanien. Klassiska vinlandet Frankrike kommer först på femte plats.

Bland länderna som ökar mest så är Österrike den stora vinnaren, försäljningen av österrikiska viner ökade med nästan 60 procent under 2009, detta till en blygsam marknadsandel av 0,3 procent. Rumänien, Nya Zeeland och Chile ökar också försäljningen stort.

Att lådvinerna är poppis råder det ingen tvekan om, enligt Systembolaget så var över 50 % av vinet som vi köper förpackat i box. Slår man samman det med andra papp-förpackningar så innebär det att var tredje vinliter som vi köper inte är i flaska. Det är unikt så klart!

Den ekologiska trenden har fått fäste även bland dryckerna. Köpen av ekoprodukter ökade med nästan 50 % under 2009 och är snart uppe i 2 procent av de totala inköpen. Systembolaget har ambition att öka antalet ekoolgiska produkter under 2010, idag finns det bara 84 produkter i sortimentet.

Sammanlagt var 2009 ett bra år för Systembolaget, försäljningen ökade i samtliga kategorier. Mest ökade vinförsäljningen, vi köpte 9 procent mer vin under 2009 jämfört med året innan.

Vill du se ännu mer statistik över hur vi köper vin, sprit och öl så hittar du det på Systembolagets hemsida.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!