Köttkonsumtionen i Sverige har ökat de senaste 50 åren
Köttkonsumtionen i Sverige har ökat de senaste 50 åren Foto: Thinkstock

Svenska köttkonsumtionen har ökat kraftigt sedan 1960

Enligt en rapport från Jordbruksverket har svenskarna ökat sin konsumtion av kött med 70 procent de senaste 50 åren. Till stor del beror det på ökat intresse för mat och matinfluenser från andra kulturer.

Sedan 1960 har konsumtionen av vissa livsmedel ökat, däribland kött och fisk. Fiskkonsumtionen har ökat med 300 procent och köttkonsumtionen med 70 procent, skriver Jordbruksverket i sin rapport. Mjölkkonsumtionen har däremot minskat medan konsumtionen av andra mejeriprodukter har ökat.

– Vi köper mer mat och maten innehåller mer energi, säger Helena Lööv, en av rapportförfattarna, i ett pressmeddelande.

Varor som har ökat:

kött, fisk

grönsaker, frukt och bär

syrade produkter, grädde, ost, ägg

kaffe och te

Varor som har minskat:

mjölk, matfett

mjöl och gryn

potatis

socker och sirap

En av anledningarna till att vi ser den här utvecklingen är att att priserna på bland annat kött har minskat medan inkomsterna har ökat. Den förändrade livsstilen bland svenskarna i och med den välutvecklade teknologin är också en faktor som kan räknas in.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!