<p>Mikael M&ouml;lstad, ordf&ouml;rande i White Guide och Hans ocks&aring; fr&aring;n White Guide.&nbsp; Mikael M&ouml;lstad &auml;r en av de som s&auml;tter po&auml;ng p&aring; restaurangerna och f&ouml;r att h&aring;lla sig n&aring;got s&aring;n&auml;r hemlig bokar han bord i n&aring;gon annans namn.</p>

Mikael Mölstad, ordförande i White Guide och Hans också från White Guide.  Mikael Mölstad är en av de som sätter poäng på restaurangerna och för att hålla sig något sånär hemlig bokar han bord i någon annans namn.

Foto: Josefine Lind

Stockholm har Sveriges bästa restaurang

Stockholm ligger i topp när White Guide listar Sveriges bästa restauranger för 2009.

Årets stora vinnare är inte förvånande restaurangen Mathias Dahlgren Matsalen på Grand Hôtel i Stockholm. De kammade hem mest poäng för service och miljö och för maten fick de 37 poäng, lika mycket som tvåan, trean, fyran och femman fick för maten.

- Det är så många restauranger som är duktiga så det blir jämt i toppen, säger Mikael Mölstad från White Guide på galan i Vinterträdgården på Grand Hôtel.

I år har White Guide-tyckarna ändrat sina kriterier och höjt poängen för maten och servicen.

- Servicen blir allt viktigare och den utvecklingen har varit långsam så det väljer vi att uppmärksamma.

Helhetsintrycket har fått en mer avgörande betydelse än de haft innan. Både ettan och tvåan på listan har bland annat stans bästa utsikt. Från Mathias Dahlgren ser man som gäst ut mot slottet och från tvåan på listan, restaurang Lux på Lilla Essingen har man en underbar utsikt in mot stan och Västerbron. 

 Sverige blir bättre och bättre på restaurangliv, enligt White Guide som i år har poängbedömt 16 restauranger fler än året innan.

- Nu kan man hitta bra käk över hela Sverige och våra kockar blir allt skickligare i landet, säger Mölstad.

Sammanlagt har 208 restauranger fått poäng och av dem kvalar 31 in på Mästarlistan och det är fyra fler än förra året. Och listan hoppas Mölstad ska få betydelse för den lilla restaurangen.

- Vi hoppas att vi sätter spotlight på krogarna med den här galan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!