Steg-för-steg: så gravar du laxen

Hemgravad är godast och billigast, säger matskribenten Christina Asplund.

Gravad lax ligger högt på topplistan över svenska folkets favoriter på julbordet. I bildspelet kan du se hur du ska göra i tre enkla steg.

Grundrecept

cirka 12 portioner

1 1/2 kg laxfilé, 2 bitar av huvud- eller mittbit på 750 g/st

6 msk salt

4 1/2 msk

råströsocker

2 tsk grovkrossad

vitpeppar

2 knippen dill

Tänk på!

• Livsmedelsverket rekommenderar att lax som ska gravas eller rimmas bör frysas i minst tre dygn vid -18° C. Fisken kan också frysas efter gravning på samma sätt.

• Använd inte mineralsalt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!