Sprängfylld!

Nästa gång du vill äta något riktigt nyttigt - testa granatäpplet!

En helig frukt

Granatäpplet ansågs förr av både judar och egyptier som en helig frukt. Till Sverige importeras den främst från områden kring Medelhavet och Sydamerika.

Inte ett äpple

Granatäpple (Punica granatum) är ett träd. Trädet kan bli upp till åtta meter högt och blommar från maj till oktober. De röda blommorna utvecklas senare till granatäpplen. Tidigare tillhörde trädet familjen granatäppleväxter, men har nu placerats i familjen fackelblomsväxter.

Fantastiskt nyttig

Redan under romartiden uppskattades granatäpplen för sina läkande egenskaper och fortfarande används de som läkeväxt i många kulturer. Under 1990- talet har forskning visat att granatäpplet är fullt av antioxidanter, varav några av dem anses vara unika. Granatäpplet anses förebygga cancer och förhindra hjärt och kärlsjukdom genom att påverka blodtrycket och kolesterolet.

Oätligt skal

Granatäpplets skal och skiljeväggar är oätliga. Man äter det geléaktiga fruktköttet med kärnorna. Det röda fruktköttet har sötsyrlig smak, som röda vinbär ungefär, och passar bra i sallader och desserter.

Så äter du den

Dela den med en vass kniv och ät fruktköttet och kärnorna med en sked. Eller skär upp i flera delar, vänd ut och in och skrapa ut innehållet. Fint som garnering både i sallader och på desserter.

Välj efter skalet

Välj frukter som har blankt skal. Är skalet hårt och torrt har frukten förvarats för länge. Hållbarheten är cirka en vecka i kylskåp.

Används i drinkar

Granatäpplen används för att tillverka grenadin, en vanlig ingrediens i drinkar som till exempel ”San Francisco”. Den röda saften pressas ur fruktköttet

och används även till att färga desserter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!