Spår av bekämpningsmedel i svenska fruktkorgar – så här blir du av med gifterna

Har du köpt oekologisk frukt? Tänk på att det i nära nio fall av tio finns rester av bekämpningsmedel kvar – och att skölja dem ger ingen garanti.

De här siffrorna från Naturskyddsföreningen visar hur mycket bekämpningsmedel en typisk svensk, oekologisk fruktkorg innehåller. Den värsta boven är vindruvor, där Naturskyddsföreningen hittade rester av 51 olika bekämpningsmedel – flera av dem förbjudna i Sverige och EU.

Hur får jag frukten ren? 

När det gäller bakterier och smuts visar tidigare forskning att det mesta (90%) går bort om frukten tvättas i en ättikslösning (tre delar vatten, en del ättika) och sedan skrubbas i ljummet vatten. 

Kan jag tvätta bort bekämpningsmedel?

Inte alltid. Imidakloprid och tiametoxan, som hittats i druvor, äpplen, citrusfrukter och päron sätter sig i fruktköttet försvinner inte vid sköljning. Inte heller klorpyrifos eller det hormonstörande (och i EU-förbjudna) vinklozolin och försvinner när du sköljer frukten.

Hur farligt är det?

Även om mängden bekämpningsmedel oftast ligger under EU:s gränsvärden varnar Naturskyddsföreningen för en "cocktaileffekt": den sammanlagda effekten av många olika bekämpningsmedel. Särskilt barn och foster kan vara känsliga för de ämnen som kan påverka hormonsystemet, enligt rapporten.

Vad ska jag göra?

Naturskyddsföreningens slutsats är enkel: köp ekologiskt och närodlat så mycket det går.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!