Sommarnjutning med Ernst

Om det är någon som vet hur man njuter av sommaren så är det Ernst Kirchsteiger. Med skaldjurstårta och ruccolakräm bjuder han gärna till bords.

Skaldjurstårta med parmesan

En festlig paj som är suverän till kall öl. Den går faktiskt att laga utan spis. Äter man den på en klippa i skärgården blir det en ren bonus.

6 portioner

12 skivor kavring

4–6 msk smör, rumstempererat

300 g kall kokt färskpotatis

1 kg färska räkor, oskalade

1 knippa dill

1 knippa gräslök

400 g kall kokt vit fisk

2 dl kesella

2 dl crème fraiche

1 1/2 dl parmesan, finriven

1 citron, saft

1 + 2 msk forellrom

salt

svartpeppar

4–6 cocktailtomater

Mixa brödet till smulor och blanda med smör till en deg. Klä en smord

pajform, gärna med löstagbara kanter. Ställ i frysen en stund. Skär potatisen i cirka 1 centimeter tjocka skivor och täck botten av

pajformen.Skala räkorna (spara några till

dekoration) och hacka dem i grova bitar. Hacka dillen och strimla gräslöken. Blanda i en bunke hackade räkor, kokt fisk (som smulas ner), kesella, crème fraiche, parmesan, dill, gräslök (spara lite till dekoration), citronsaft, en matsked forellrom, salt och peppar. Blanda allt väl. Bred ut smeten i pajformen. Garnera tårtan med resten av

räkorna, forellrom, delade cocktailtomater och gräslök. Förvara tårtan

i kylen före servering, minst ett par timmar och gärna över natten.

Bruschetta med rucolakräm

Bruschetta är att sjunga enkelhetens lov. Man grillar en brödskiva och får den att lyfta till oanade höjder med hjälp av enkla, rena smaker. Dessutom väcker det en experimentlusta hos mig. Hur många varianter kan man hitta på egentligen?

4–8 portioner

150 g rucolasallad

1–2 vitlöksklyftor

1 1/2 dl olivolja

2 dl solrosfrön

1 nypa salt

svartpeppar

2 msk vit balsamvinäger

1–2 msk flytande honung

150 g västerbottensost, riven

1/2 citron, rivet skal och saft

1 baguette eller ciabatta

Garnering:

1 knippa rädisor, tunt skivade

flingsalt

Skölj, torka och lägg rucola i en skål. Skala och skär vitlök i bitar och häll ner i rucolan. Tillsätt olivolja, solrosfrön, vanligt salt, peppar, vit balsamvinäger, honung och blanda runt. Tillsätt västerbottensost med skal och saft från en halv citron. Kör allt till en kräm med stavmixer. Smaka av. Skär baguetten eller ciabattan i skivor, cirka 3 centimeter tjocka. Grilla sedan brödskivorna tills de har en fin yta på båda sidor.

Bred ut en klick av krämen på varje brödskiva och garnera med tunt

skivade rädisor, flingsalt och peppar. Servera genast, som aptitretare eller liten förrätt.

Ernsts sommartårta

Den här tårtan är obligatorisk på midsommar i vår familj. Vi brukar ta

med den till byns gemensamma firande, så vi gör alltid mer än vi orkar äta själva.

8 bitar

Smet 1:

1 1/2 dl vetemjöl

1 dl strösocker

2 tsk bakpulver

150 g smör, smält

3 äggulor

5 msk grädde

Smet 2:

3 äggvitor

2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

mandelspån

Fyllning:

rikligt med bär, till exempel

hallon, vinbär, blåbär & jordgubbar

3 dl grädde, vispad

Garnering:

mera bär

florsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smet 1: Blanda vetemjöl, strösocker och bakpulver.Vispa ihop med smält smör, äggulor och grädde. Bred ut på bakplåtspapper i en långpanna. Smet 2: Vispa äggvitor, strösocker

och vaniljsocker till en tjock maräng. Bred ut marängen ovanpå den första degen. Strö över mandelspån.Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter eller tills marängen fått lite färg.

Dela kakan på mitten och lägg bär och grädde på den ena halvan. Lägg

på den andra halvan, garnera gärna med bär och pudra över florsocker.

Festbröd med ajvar relish & oliver

Ajvar gör brödet saftigt och väcker ett visst intresse bland gästerna.

Prova att rosta brödet – en smaksensation med en god ost och en

tomatskiva.

1 stort eller 2 mindre bröd

1 pkt jäst (50 g)

1 msk salt

3 tsk flytande honung

1/2 l vatten, fingerljummet

3 msk olivolja

cirka 11–12 dl vetemjöl

cirka 5 msk ajvar relish (finns

i välsorterade livsmedelsbutiker)

1 msk torkad rosmarin

1 msk flingsalt

1 dl svarta oliver, kärnfria

Sätt ugnen på 225 grader. Smula ner jästen i en bunke. Häll i vanligt salt och rör försiktigt tills jästen har löst upp sig helt. Tillsätt honungen och vattnet, blanda noga. Häll i olivoljan och rör om. Tillsätt mjölet i omgångar under omrörning och arbeta ihop till en deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs tills degen får en bra konsistens, den ska släppa från kanten och inte klibba. Knåda i 10 minuter. Kavla ut degen till en eller två plattor (beroende på hur många bröd du gör), ungefär 1/2 centimeter tjocka.

Bred på ett jämnt lager ajvar relish. Strö över rosmarin och flingsalt.

Hacka oliverna och fördela hacket. Rulla ihop degen, se till att rullen

blir så tät som möjligt. Vrid och tvinna rullen, då håller degen ihop

bättre och flyter inte ut. Låt jäsa i cirka 30 minuter under duk på bakplåtspappersklädd plåt, degen ska bli ungefär dubbelt så stor. Grädda mitt i ugnen i 25–30 minuter eller tills brödet har fått fin färg och

låter ihåligt när du knackar det på undersidan. Låt svalna på galler. Bryt i bitar som tillbehör till en grillmåltid.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!