Snabbt, gott och utan krångel – så lyckas du med thaimaten

Bra råvaror och smakrika grytor, det är thaimaten i ett nötskal. Våga prova att laga hemma, det är inte särskilt krångligt och det går fort!

Det är många svenskar som har varit i Thailand och njutit av mat och kultur på andra sidan jorden. Och det är säkert ännu fler som någon gång avnjutit det thailändska köket som bjuder på nyttig mat, ofta med mycket grönsaker. Kort sagt – svenskarna gillar thaimat och nu finns den lättillgänglig i våra mataffärer här hemma.

- Vi reser mycket, tänker på hälsan och vill inte äta i så processad mat. Thaimat är en trend som vuxit på egen hand och där det finns ett naturligt intresse från oss svenskar, säger Andrea Lembke, produktutvecklare på Santa Maria som nu har ett gediget sortiment med runt 40 produkter som ger din mat de rätta thaismakerna.

Thaimat är gott, det kan vi enas om, men vågar man prova att laga det hemma även om man inte är särskilt kunnig matlagare?

- Man behöver inte mycket erfarenhet alls – en vass kniv, bra råvaror och inspiration, gärna från oss på Santa Maria, är allt som behövs. Sedan är det bara att sätta igång, säger Andrea.

Kännetecknande för den thailändska matlagningen är att du får allt i ett, utan en massa tillbehör. Grönsaker, sås, kött eller kyckling, allt får plats i grytan eller kastrullen. Andreas råd är enkla – krångla inte till det och satsa på bra råvaror.

- Låt maten få svara för sig själv, överkoka inte. Thailändsk matlagning är snabb matlagning, pang på och inga konstigheter. I det thailändska köket är det viktigt att hålla matlagningen fräsch, enkel och snabb. Undvik frysta grönsaker i den mån du har möjlighet och lägg i stället tid på att hacka själv. Om du ändå måste använda frysta grönsaker så tina och pressa försiktigt vattnet ur dem först, och om du wokar så gör det i omgångar.

Andrea förklarar att även om det är enkelt att woka så är det smart att tänka efter lite före - om du slänger ner allt på en gång, så sänks värmen och maten blir kokt i stället för krispigt wokad.

- Lägg i lök och kyckling först, sedan dina andra ingredienser och först på slutet lägger du i alltihop och smaksätter, då behåller du krispighet och fräschör.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!